НБУ планує ввести поняття спеціалізованого банку споживчого кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планує ввести поняття спеціалізованого банку споживчого кредитування

Казна та Політика
483
Національний банк України (НБУ) планує ввести поняття спеціалізованого банку споживчого кредитування, якщо портфель споживчих кредитів, без урахування іпотечних, перевищує розмір статутного капіталу установи.
Про це пише Reuters, посилаючись на проект постанови НБУ.
Банк споживчого кредитування буде мати право залучати депозити на суму не більше трьох розмірів статутного капіталу і повинен буде підтримувати ряд економічних нормативів на рівні, який у два рази перевищує вимоги до універсальних банків, зокрема норматив адекватності капіталу - 20% при універсальному вимаганні 10 %, миттєвої ліквідності - 40%, а не 20%.
"Ризики при виділенні споживчих кредитів - ця масовість, швидкість у виділенні, яка спостерігалася в докризові часи, і призвела до того, що тепер є проблеми із судовими позовами, які і були пов'язані з такою масовістю. Це обопільні ризики і банків, і споживачів", - заявив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков.
За його словами, НБУ має намір посилити вимоги до банків, що займаються споживчим кредитуванням, щоб попередити зростання ризику неплатежів, з якими багато установ зіткнулися в кризу 2008-2009 рр.
"Не йдеться про обмеження споживчого кредитування адміністративними заходами, ми обмежуємо ризики при здійсненні банківських операцій, у тому числі при кредитуванні, в цьому саме і наша мета", - сказав Новіков.
Він не повідомив, коли НБУ планує затвердити нові вимоги, і яка кількість з 176 банків країни змушені будуть обмежити виділення споживкредитів.
Як пише агентство, за словами банкірів, запропоновані заходи можуть призвести до згортання споживчого кредитування, що в свою чергу пригальмує темпи економічного зростання.
За даними НБУ, обсяг кредитів населенню до 1 липня знизився на 0,7% в порівнянні з початком 2011 р. до 203 млрд грн. Кредити корпораціям виросли на 8,2% - до 562 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас