Секрети київських тарифів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секрети київських тарифів

Казна та Політика
643
Комунальне підприємство "Київводоканал" направило в Національну комісію з регулювання електроенергетики України (НКРЕ) розрахунки за новими тарифами на водопостачання і водовідведення. "Діюча ціна на воду в 3 грн./куб. м не покриває витрат підприємства на водопостачання", - повідомила радник голови правління "Київводоканалу" з інформаційної політики Вікторія Яковлєва. Вона пообіцяла, що в разі підвищення вартості води "для пересічного столичного споживача подорожчання не буде сильно відчутним".
Також вона зазначила, що в структурі ціни на воду містяться витрати на зарплати співробітникам підприємства, закупівлю реагентів, пально-мастильних матеріалів і оплату електроенергії. Крім планових витрат, підприємство повинне ще розрахуватися з боргами. Як повідомили в "Київенерго", за останніми даними, "Київводоканал" заборгував компанії за електроенергію 809 млн. грн. "І обсяг заборгованості продовжує збільшуватися", - підкреслили постачальники електроенергії.
Нагадаємо, раніше "Київводоканал" наполягав на необхідності термінового перегляду тарифів на свої послуги. Підприємство заявило, що економічно обґрунтованим тарифом на холодну воду і водовідведення є 5,48 грн./куб. м. Підвищення вартості компослуг до економічно обґрунтованого рівня, за словами першого заступника генерального директора ПАТ "Київводоканал" з економіки та фінансів Ганни Циганок, припускає подорожчання водовідведення та водопостачання на 25 грн. в місяць. За її словами, на сьогоднішній день за чинними тарифами середня сума рахунку на сім'ю киян по цих послуг складає близько 30 грн., або 6% квартплати.
Зазначимо, з березня ц.р. тарифи в Києві на холодну воду і водовідведення були підвищені на 9,8-11%. Зокрема, при оплаті послуг за лічильниками тарифи на холодну воду збільшилися на 11% - до 1,8 грн./куб. м, на водовідведення холодної та гарячої води - на 10,4%, до 1,38 грн./куб.
У НКРЕ вважають, що тарифи на холодну воду і водовідведення в Києві не повинні бути нижче 3,5 грн./куб. м. "Я точно знаю, що він (тариф на водопостачання та водовідведення у Києві) не може бути менше 3,5 грн. за сукупністю послуг", - вважає начальник управління регулювання підприємств житлово-комунального комплексу НКРЕ Микола Расковський.
Втім, НКРЕ не поспішає переглядати тарифи на послуги столичного водоканалу. Схоже, в Держкомісії чекають, що цією справою займеться новий регулятор - Держкомісія з регулювання ринку послуг ЖКГ, яка досі не створена. "Поки жодної інформації з цього приводу (щодо підвищення тарифів у столиці) немає. Можливо, цим питанням займатиметься спеціальна комісія, яка зараз формується", - припускають в прес-службі НКРЕ.
На питання про те, коли може відбутися перегляд тарифів, в "Київводоканалі" відповіли: "Хотілося б, щоб економічно обґрунтовані тарифи були встановлені вже зараз, але коли це відбудеться - вирішить НКРЕ або інший держрегулятор".
За словами голови Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ Сергія Бульбаса, вартість послуг з водопостачання та водовідведення дійсно не відповідає економічно обґрунтованому рівню. Причина в тому, зазначив експерт, що тарифи на ці послуги так і не були переглянуті після підвищення тарифів на електроенергію на 50% в серпні минулого року. "Однак наскільки вони дійсно занижені - це таємниця, вкрита мороком. Яка насправді дохідна і видаткова частина тарифів на воду та водовідведення, на сьогоднішній день невідомо", - підсумував пан Бульбас. Примітно, що в "Київводоканалі" відмовляються називати конкретні цифри щодо видаткової частини тарифу, посилаючись на те, що остаточні розрахунки повинна здійснити НКРЕ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас