Дипломати ЄС навіть не можуть уявити, щоб в парламенті порушувалася конституція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дипломати ЄС навіть не можуть уявити, щоб в парламенті порушувалася конституція

Казна та Політика
503
Представники країн-членів ЄС вважають, що після формального завершення переговорів щодо угоди про асоціацію у Києва виникнуть проблеми. Про це пише "Комерсант-Україна".
"Щоб договір про асоціацію набув чинності, потрібна його ратифікація. Я не впевнений, що парламент моєї країни проголосує "за", якщо Тимошенко сяде за рішенням суду, яке ми визнаємо несправедливим", - відзначив один з європейських дипломатів, що зустрічалися вчора з журналістами в Інституті світової політики. "Я не можу уявити собі, що в країні, асоційованій з ЄС, при кожному голосуванні в парламенті порушується Конституція", - додав інший дипломат, що розмовляв з виданням.
Як відомо, у Києві 12 липня відбувся 19-й раунд переговорів України та Євросоюзу щодо політичної частини угоди про асоціацію. "Раунд був дуже швидкоплинним, переговори близькі до завершення", - поділився з виданням один з його учасників. Одночасно в Брюсселі минув міжраунд з економічної частини угоди. "У нас прогрес з усіх напрямів, і є перша мільйонна квота - ЄС погодив безмитний імпорт мільйона тонн української пшениці", - розповів співрозмовник з українського боку. Неузгодженим залишається розділ, присвячений енергетиці.
На зустрічі 12 липня не піднімалося питання про судові справи щодо лідерів української опозиції. Співрозмовник в Європейській службі у зовнішніх справах запевнив, що і на політичному рівні в рамках переговорів щодо угоди про асоціацію Брюссель не ініціюватиме обговорення цієї теми. "Проблема виборчого правосуддя в Україні та переговори за угодою - це два різних питання, їх не можна змішувати", - запевнив європейський дипломат. З висловлювань співрозмовника видання виходило, що ЄС має намір завершити переговори з Україною незалежно від підсумків судового розгляду.
У політичній частині угоди існують два проблемні питання. Київ вимагає згадати в документі про європейську перспективу України або ж про статтю 49 Договору ЄС, яка описує процедуру подачі заявки на членство в Євросоюзі. Брюссель же наполягає, щоб українська сторона взяла на себе зобов'язання ратифікувати статут Міжнародного кримінального суду. Досі Україна відмовлялася це робити, посилаючись на необхідність вносити зміни до Конституції. Вирішувати питання, що залишилися, доведеться на зустрічі президента України Віктора Януковича і президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, яка повинна відбутися 20 жовтня в Брюсселі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас