Союзне полегшення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Союзне полегшення

Кредит&Депозит
572
Василь Волга (глава Держфінпослуг) не залишає спроб домогтися істотного підвищення плати за ліцензії для кредитних спілок та ломбардів. Незважаючи на те що попередня ініціатива комісії не знайшла підтримки в Держкомпідприємництва, відомство знову опублікувало проект свого розпорядження, залишивши його фактично без змін.
Згідно з документом, для учасників ринків небанківських фінансових послуг (крім страховиків) встановлюється єдиний розмір плати за отримання безстрокової ліцензії - 12,5 тис. грн. З цього випливає, що нововведення вплинуть на кредитні спілки (КС) і ломбарди, для яких збільшення ліцензійної плати буде багаторазовим.
Чинна редакція розпорядження Держфінпослуг передбачає, що за отримання ліцензії на залучення депозитів за один рік з КС стягується 200 грн., на видачу кредитів - 400 грн., з об'єднаних кредитних спілок - 1 тис. грн. та 2 тис. грн. відповідно.
Різко зростуть ціни і для ломбардів - зараз їх ліцензія обходиться лише в 400 грн. Трохи менше постраждають фінансові компанії, для яких вхід на ринок стане дорожче на 2,5 тис. грн. У результаті у виграші можуть залишитися тільки адміністратори недержавних пенсійних фондів, які зараз за право здійснювати діяльність розлучаються з 30 тис. грн. Варто також відзначити, що крім цих нововведень комісія планує встановити єдину плату в розмірі 1,5 тис. грн. за переоформлення ліцензій та видачу їх дублікатів. Нагадаємо, що зараз КС за цю адміністративну послугу сплачують 100-500 грн., ломбарди - 200 грн., адміністратори НПФ та фінансові компанії - по 2 тис. грн.
У Держфінпослуг відзначають, що ряд чинних тарифів, насамперед для кредитних спілок, не змінювався з 2004 р., тому підвищення плати за ліцензування є обґрунтованим.
Представники КС, втім, схильні вважати нові розцінки регулятора завищеними. "Інфляція, само собою, повинна коректувати вартість адміністративних послуг Держфінпослуг, однак з підвищенням у 30-60 разів регулятор перестарався", - ділиться невдоволенням представник КС в Києві. На його думку, варто очікувати того, що економічне обґрунтування нових тарифів знову не буде доведене в Держкомпідприємництва.
При цьому, пояснює експерт, нелогічним є і те, що Держфінпослуг хоче ввести безстрокові ліцензії поряд з терміновими, не розмежувавши їх вартість. Тобто для отримання безстрокової ліцензії учасникам небанківських фінансових установ потрібно буде рік пропрацювати без випадків застосування регулятором заходів впливу, а потім на таких же фінансових умовах отримати право на безстрокову діяльність. Те, що ці зауваження не були враховані комісією навіть при доопрацюванні проекту, на думку учасників фінансових ринків, є проявом непрофесіоналізму чиновників відомства. "По невеликим спілкам з активами в 1-2 млн. грн. нові тарифи можуть суттєво вдарити", - стверджує президент Національної асоціації кредитних спілок Петро Козинець. Кредитні спілки, пояснює він, є неприбутковими організаціями, і в багатьох підсумкова маржа від здійснення діяльності виходить не такий вже великий, тому багаторазове збільшення вартості ліцензії може стати для них складним бар'єром.
"Якщо враховувати ще неофіційну вартість ліцензій, тобто її корупційну складову, що перевищує навіть тарифи в новому проекті Держфінпослуг, то вхід на ринок дійсно стає непростим", - резюмує ще один представник ринку небанківських фінансових установ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас