Богословська: Україна може подати до суду на Росію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богословська: Україна може подати до суду на Росію

Енергетика
910
Україна може звернутися в міжнародні судові інстанції у разі відмови Росії переглянути газові контракти.
Про це заявила голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань газових угод, депутат від Партії регіонів Інна Богословська.
"Справа Тимошенко матиме вплив на перебіг газових переговорів. Наявність обвинувального вироку може служити для України додатковим аргументом під час цих переговорів", - зазначила вона.
"І, не дай Бог, ми не зможемо досягти з Росією в договірному раунді переговорів зміни умов газової угоди, то останнім кроком, на який може піти Україна, може бути Страсбурзький суд (економічні суперечки розглядає Стокгольмський арбітраж), який передбачений самими газовими контрактами", - сказала Богословська.
За її словами, позиція української влади полягає в тому, щоб у зрозумілому для української та російської сторін режимі переглянути умови газового контракту і привести його у відповідність з базовими європейськими принципами "справедливої ринкової ціни".
Богословська також зазначила, що Росія виявилася винною в зриві поставок газу до Європи в 2009 році.
"Цей факт був доведений всіма міжнародними експертами. Крім того, всі європейські споживачі отримували газ від Росії, а не від України, тому зобов'язання з відшкодування збитків за нетранспортування газу європейським споживачам несла виключно Росія", - зазначила вона.
"Спроба Росії переключити відповідальність на Україну заявами, що Україна краде газ, виявилася незначною, оскільки всі європейські експерти встановили, що жодного кубометра російського газу Україна тоді не відібрала", - сказала депутат.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас