Бернанке: ФРС не виключає ймовірності запуску нового етапу стимулювання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: ФРС не виключає ймовірності запуску нового етапу стимулювання економіки

Казна та Політика
499
Федеральна резервна система (ФРС) США вважає, що тимчасові чинники, що стримують зростання ВВП країни, ослабнуть, відкривши шлях для подальшого зміцнення економіки, проте це не заважає фінрегулятору розглядати можливість нових заходів для її стимулювання в разі погіршення ситуації, повідомив глава ФРС Бен Бернанке.
Бернанке в своєму виступі перед комісією Палати представників з фінансових питань назвав три можливості щодо зменшення грошової політики регулятора. Так, ФРС може більш чітко позначити терміни збереження базової ставки і балансу регулятора на поточних рівнях. Крім того, Федререзерв може ініціювати новий етап викупу активів з ринку або збільшити середній термін платежу з цінних паперів, власником яких виступає регулятор. Також ФРС може знизити на 25 базисних пунктів відсоткову ставку, за якою регулятор здійснює виплати з банківських резервів.
Бернанке підкреслив, що регулятор має обмеженим досвідом в даних заходах, і їх приведення у життя може бути пов'язане з певними ризиками і витратами.
При цьому глава ФРС відзначив у своєму виступі, що ослаблення кредитно-грошової політики не єдина опція, яку розглядає регулятор - не виключено, що наступним кроком може стати її жорсткість у разі відчутного поліпшення ситуації в економіці. Так, регулятор не виключає, що після "ослаблення тимчасових негативних факторів економіка почне зміцнюватися, а ситуація на ринку праці - поліпшуватися".
Говорячи про економіку в цілому, Бернанке відзначив, що вона продовжує відновлюватися, проте темпи її зростання в поточному році досить скромні, а рівень безробіття, який деякий час знижувався, знову повернувся до показника в 9%.
Напередодні ФРС опублікувала протоколи засідання фінрегулятора від 21-22 червня, де була змальована загальна стратегія відмови від ультрам'якої кредитно-грошової політики. Так, в першу чергу Федрезерв планує припинити реінвестувати в US Treasuries відсоткові доходи з іпотечних цінних паперів. Крім того, ФРС має намір "одночасно або трохи пізніше" почати зміну відсоткових ставок у бік підвищення. А потім регулятор планує приступити до продажу цінних паперів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас