Банки Франції зазнають найбільшого ризику у зв'язку з поширенням боргової кризи на Італію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки Франції зазнають найбільшого ризику у зв'язку з поширенням боргової кризи на Італію

Казна та Політика
323
Французькі банки, включаючи найбільший в країні BNP Paribas SA і третій за величиною Credit Agricole SA, зазнають найбільшого ризику у зв'язку з поширенням європейської боргової кризи на Італію, найбільшого емітента боргу на континенті, повідомляє агентство Bloomberg.
За даними Банку міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS), на частку французьких банків припадає близько 45% всіх італійських корпоративних і державних боргових зобов'язань, що перебувають у володінні іноземних фінкомпаній. Станом на кінець 2010 року ця сума становила приблизно $392,6 млрд, це більше, ніж належать тим же банкам боргові зобов'язання компаній та урядів Іспанії, Португалії, Ірландії та Греції разом узятих (близько $253,8 млрд на кінець минулого року).
Крім того, за обсягами вкладень в італійські боргові зобов'язання французькі банки випереджають всіх інших іноземних інвесторів. Для порівняння: німецькі фінкомпанії володіють італійськими облігаціями на суму двоє меншу, ніж їхні французькі колеги.
Обсяг вкладень банків Франції в італійський держборг становить близько $97,6 млрд проти $57,5 ​​млрд - в боргові зобов'язання урядів інших чотирьох проблемних країн єврозони.
З 2006 року французькі фінкомпанії вклали понад $20 млрд в придбання банківських і страхових активів в Італії.
BNP Paribas і Credit Agricole купили 2 з 10 найбільших банків країни. У BNP Paribas, який у 2006 році придбав за 9 млрд євро італійський Banca Nazionale del Lavoro SpA (BNL), наразі працює понад 900 відділень по всій Італії, штат банку в цій країні нараховує більше 19 тис. чоловік. У Credit Agricole є близько 960 відділень в Італії, в яких працює близько 12 тис. співробітників.
Станом на кінець березня обсяг кредитів, виданих BNL, італійською підрозділом BNP Paribas, становила 71,2 млрд євро, обсяг депозитів на рахунках банку - 31,7 млрд євро. Роздрібний підрозділ Credit Agricole - Cariparma - видав кредитів на 31,6 млрд євро, сума депозитів на рахунках банку складає 30,3 млрд євро.
Наразі в обігу є італійські держоблігації сумарним обсягом близько 1,6 трлн євро ($2,2 трлн), за цим показником країна посідає третє місце в світі після США та Японії.
Держборг країни складає близько 118% ВВП, обсяг якого становить близько $2,1 трлн, дефіцит держбюджету - близько 4,6% ВВП. Для порівняння: у Франції аналогічний показник стоїть на відмітці 7% ВВП, в Іспанії - на рівні 9,2% ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас