Каддафі готується піти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каддафі готується піти

Казна та Політика
598
"Лівійський режим відправив посланців всюди: в Туреччину, в Нью-Йорк, в Париж. Ми приймаємо емісарів, які нам кажуть: Каддафі готовий піти, давайте обговоримо. Уже стоїть питання не про те, чи піде він у принципі, а про те, коли і як", - заявив учора Ален Жюппе.
Як писали "ЭИ", Франція була одним з ініціаторів західного втручання в лівійський конфлікт в березні 2011 р. і першою, хто завдав повітряні удари по військових об'єктах режиму Муамара Каддафі. Минулого місяця Париж офіційно зізнався, що всупереч забороні ООН постачає повстанців зброєю, викликавши цим невдоволення світової спільноти. Критика з приводу тривалої лівійської операції наростає і всередині Франції.
"Через режим економії у нашої країни серйозні проблеми з військовим бюджетом. Військовослужбовців теж не вистачає. Ми ведемо операції не лише в Лівії, а й в Афганістані, в Чаді, Кот-д'Івуарі. Нещодавно стало відомо, що на війну в Афганістані з бюджету пішло EUR160 млн. Щодо Лівії точних цифр поки немає, але це величезні суми", - вказує експерт паризького Агентства економічної та політичної інформації Арно Каліка.
Наростаючий тиск напередодні президентських виборів навесні 2012 змушує уряд шукати спосіб гідно завершити лівійську операцію. Раніше Париж закликав піддати Муамара Каддафі міжнародному трибуналу, як військового злочинця. Тепер чиновники називають прийнятним варіант, при якому лівійський лідер тільки відійде від справ, залишившись в рідній країні.
"Ми зупинили руку, яка готувалася нанести удар. Тепер саме час сісти за стіл переговорів. Лівійський диктатор міг би переміститися в інше крило свого палацу, отримати інший титул", - заявив в ефірі телеканалу BFM-TV французький міністр оборони Жерар Лонге.
За визнанням Лонге, за чотири місяці війни в Лівії Париж витратив уже близько EUR100 млн. ($140 млн.), з них EUR27 млн. були виплачені військовослужбовцям, а в EUR70 млн. обійшлися витрати на купівлю озброєнь.
Завдяки зусиллям Франції, Муамар Каддафі позбувся майже всієї авіаційної та військово-морської техніки, а повстанцям вдалося закріпитися в кількох містах країни. Але надій на подальший прогрес мало, і швидке вирішення конфлікту є можливим тільки політичними методами.
За словами дивізійного генерала сухопутних військ Франції Венсена Депорта, без наземної операції західних військ в Лівії нічого добитися не вдасться. Але навіть якщо не брати до уваги, що Рада безпеки ООН не дасть на це дозволу, проведення наземної операції, на його переконання, неможливе через відсутність у Франції і Великобританії достатньої кількості підготовлених для цього військ.
Факт ведення закулісних переговорів з Францією підтвердив син лідера лівійської Джамахірії Саїф аль-Іслам, якого багато хто називає правою рукою і потенційним наступником Муамара Каддафі.
"Ми не маємо жодних контактів з повстанцями, але ведемо переговори з Францією. Президент цієї країни Ніколя Саркозі чітко і ясно пояснив нашому посланцю, що Франція сама створила цю "раду повстанців" і що без французької підтримки, грошей і озброєнь ця "рада" не змогла б існувати. "Як тільки ми досягнемо згоди з ними, вони зобов'яжуть повстанців припинити вогонь", - заявив Саїф аль-Іслам в інтерв'ю алжирській газеті "Ель Хабар".
Масові заворушення в Лівії, які переросли у громадянську війну, почалися в лютому 2011 р. Повстанці, які об'єдналися в Перехідну національну раду Лівії, вимагають відставки чинного лідера лівійської Джамахірії полковника Муамара Каддафі, який править країною протягом 41 року. Представники уряду називають заколотників ісламськими екстремістами і не йдуть на переговори.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас