Борги Італії досягли 1,8 трильйона дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги Італії досягли 1,8 трильйона дол.

Казна та Політика
795
Інвестори засумнівалися в кредитоспроможності Італії, держборг якої на кінець 2010 року становив 119% ВВП.
12 липня прибутковість італійських 10-річних держоблігацій зросла на 33 базисні пункти - до максимальних з 1997 року 6,02% (критичним вважається рівень 7%, коли ринок приватного капіталу закривається для суверенного позичальника), пишуть Ведомости.
Подальше погіршення ситуації загрожує паралізувати відновлення світової економіки і призвести до нового витка кризи, попередили аналітики Bank of America Merrill Lynch.
«Італія, третій за величиною ринок держоблігацій у світі після Японії та США, може становити системну небезпеку. Її проблеми із залученням капіталу, а тим більше криза держборгу будуть мати наслідки, які поширюються далеко за межі єврозони», - йдеться в їхній доповіді.
Економіка Італії ледь зростає, і на ринках бояться, що збільшення витрат на обслуговування боргу зведе нанівець вигоди від первинного профіциту бюджету, зазначає Річард Макірі з Rabobank International.
Під вогнем виявилися і італійські банки. 24 червня агентство Moody's змінило прогноз рейтингу 13 середніх банків на «негативний» і попередило про можливість зниження рейтингу ще 16. Тижнем раніше агентство поставило рейтинг Італії, борги якої становлять 1,8 трлн доларів, на перегляд у бік можливого зниження.
Акції найбільших банків - Unicredit і Intesa - у понеділок падали на 6,3 і 7,7% відповідно (а з 1 липня падіння виходило більш ніж на 20%). 12 липня акції відіграли 3-6%.
Уряд Італії та опозиція обговорювали напередодні прийняття трирічного плану з посилення бюджетної політики на 40 млрд євро.
Як запевняють аналітики Credit Suisse, підстав для паніки поки немає. Чистий зовнішній борг Італії - лише 21% ВВП проти 80-110% в інших периферійних країн, первинний профіцит бюджету - 0,2% ВВП, італійські банки взяли в ЄЦБ кредити лише на 41 млрд євро (2,5% ВВП проти 45% у Греції).
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас