Ъ: Долар пішов з банків у тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Долар пішов з банків у тінь

Валюта
9493
Лібералізація валютного ринку спровокувала в червні підвищений попит на валюту, що збільшило обсяг готівкового ринку до 4,6 мільярда доларів. При цьому фізичні особи, за даними НБУ, вивели з банків 1,2 мільярда доларів.
Фінансисти говорять про відсутність ажіотажного попиту населення на валюту і вважають, що вона пішла на тіньовий ринок, з яким вже почали боротися в НБУ. Попит на валюту, втім, міг спровокувати сам регулятор, емітувавши при викуп держоблігацій 8,5 мільярда гривень.
У Національному банку повідомили, що в червні готівковий валютний ринок досяг 4,59 мільярда доларів - рекордного обсягу. За минулий місяць банки купили у населення 1,69 мільярда доларів, продавши 2,9 мільярда доларів.
1,21 мільярда доларів, що покинули банки, все ж не найбільша сума в цьому році - в січні відтік склав 1,33 мільярда доларів. Банкіри не вважають таку динаміку ринковою. "Ми не спостерігаємо ажіотажу населення, яке купує валюту. Все в рамках статистичних коливань. Черг біля кас ви ніде не побачите", - зазначив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко. Аналогічні коментарі газета отримала і в інших банках. "Ймовірно, валюта пішла на тіньовий ринок, на купівлю імпортних товарів народного споживання, з чим зараз почав боротися Нацбанк", - називає основну версію директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Нагадаємо, НБУ має намір обмежити кредитування населення, що провокує зростання споживчого імпорту, посиливши істотно нормативи для роздрібних банків.
Для задоволення зайвого попиту НБУ продав на міжбанку 2,05 мільярда доларів, викупивши євро, швейцарські франки і австралійські долари на 557 мільйонів доларів. Однак сам регулятор міг спровокувати попит на валюту.
"Нацбанк монетизував у червні 8,5 мільярда гривень облігацій внутрішньої держпозики. Ця гривня не може не тиснути на валютний ринок", - зазначив директор казначейства великого банку. В НБУ пояснюють, що монетизація йшла трьома шляхами. ОВДП на 4 мільярди гривень були куплені в рамках ст. 2 Закону № 639-VI, що дозволяє Мінфіну входити в капітал рекапіталізованих банків. З цієї суми приблизно на 3,4 мільярда гривень НБУ придбав облігації з нового збільшення капіталу "Укргазбанку", решта - з попередніх емісій інших рекапіталізованих банків. Ще 3,84 мільярда гривень було направлено Ощадбанку для проведення виплат депозитів вкладників "Родовід Банку", згідно зі спільною постановою НБУ та Мінфіну № 323 від 30 березня. Решту ОВДП на 695 мільйонів гривень регулятор купив на відкритому ринку через механізм двосторонніх котирувань. Нацбанк також операцією прямого РЕПО рефінансував ще одну установу на 1,75 мільярда гривень.
Зростання ОВДП на балансі НБУ сталося синхронно з емісією паперів Мінфіном. 3 червня уряд збільшив ними статутний капітал НАК "Нафтогаз" на 3,5 мільярда гривень для проведення розрахунків з "Газпромом". 10 червня було вкладено 604 млн гривень в "Ощадбанк" для виплати ним відсотків за депозитами "Родовід Банку". А 17 червня капітал "Укргазбанку" був збільшений на 4,3 мільярда гривень.
В "Укргазбанку" повідомили, що за рахунок монетизованих ОВДП були викуплені нові держпапери, і гривня не могла потрапити на валютний ринок. Можливість конвертації виплачених вкладів "Родовід Банку" на 3,4 мільярда гривень у валюту в "Ощадбанку" заперечують. "Ніякого ажіотажу не було, - зазначив голова правління "Ощадбанку" Сергій Подрєзов. - Просто на початку червня був певний сплеск, пов'язаний з лібералізацією умов торгівлі на валютному ринку, який за кілька тижнів був погашений". НБУ тоді дозволив банкам котирувати валюту в обидва баки протягом однієї торгової сесії і продавати її зі своїх резервів. Володимир Кравченко також не бачить причин для підвищення попиту на валюту в найближчі два місяці. "Незважаючи на зменшення припливу прямих інвестицій, у НБУ є механізми збалансувати міжбанк", - сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас