Джордж Сорос назвав причину проблем в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джордж Сорос назвав причину проблем в єврозоні

Казна та Політика
1240
Відсутність єдиного фінансового відомства в Євросоюзі обумовлює кризу в зоні євро, заявив американський фінансист Джордж Сорос.
"Процес інтеграції Європи досяг свого апогею, коли був підписаний Маастрихтський договір і введена єдина валюта, але євро виявився неповноцінною валютою: у нього був єдиний Центробанк, але не було єдиного міністерства фінансів", - цитує Сорос видання Ведомости.
Він вважає, що творці євро занадто покладалися на здатності окремих держав до самоконтролю.
Сорос констатує, що з возз'єднанням Німеччини основна рушійна сила інтеграції Європи зникла, а фінансова криза запустила процес розпаду: "Ключовим став момент, коли після краху Lehman Brothers владі потрібно було гарантувати, що жоден системоутворюючий фінансовий інститут більше не завалиться. Це корінь нинішньої кризи євро".
В результаті Європа стала "двошарової" - країни-боржники пішли на дно, а профіцитні продовжували рватися вперед, продовжив експерт: "Будучи найбільшим кредитором, Німеччина могла диктувати умови допомоги, які виявилися, по суті, каральними, ще ближче підштовхують боржників до неплатоспроможності".
Він загострив увагу на тому, що "Німеччина виграла від кризи євро, оскільки обмінний курс валюти знизився, зробивши економіку країни ще більш конкурентоспроможною". Таким чином, інтеграція оберталася дезінтеграцією.
"У міру того як кредитори підштовхували боржників все ближче до прірви неплатоспроможності, росла популярність націоналістичних політичних партій, наприклад "Справжніх фінів" у Фінляндії та їх аналогів в інших країнах", - додав Сорос.
За його словами, прірва між двома "шарами" Європи продовжує поглиблюватися. Греція рухається до некерованого дефолту і (або) девальвації з наслідками, які не можна прорахувати.
Європейській еліті необхідно повернутися до принципів, на яких створювався союз, визнавши, що наше розуміння реальності недосконале, наші уявлення упередженість, а інститути дефектні, переконаний експерт.
Раніше фінансист виступив з попередженням, що бюджетна політика Німеччини може знищити євро.
Сорос назвав фінансову політику ФРН загрозою демократії і політичної стійкості Європи: "Німецька політика стає небезпекою, яка може знищити Європейський проект. Колапс євро не може бути виключений. Якщо Німеччина не змінить політику, допомогти решті Європи може її вихід з валютного союзу" .
Фінансист закликав Берлін зупинити скорочення бюджету або відмовитися від євро.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас