ЄЦБ закачує гроші в облігації проблемних країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ закачує гроші в облігації проблемних країн

Казна та Політика
391
Європейський Центробанк скуповує держоблігації Греції та Італії через різке зростання їх ставки прибутковості, пише газета El Mundo.
"Ринок шле сигнали про появу потужного інвестора, який скуповує італійські і грецькі облігації, а також, як мені здається, іспанські. Це може бути тільки ЄЦБ", - характеризує ситуацію брокер Франкфуртської біржі. ЄЦБ поки офіційно нічого не коментує.
Спекулятивні операції також зафіксовані з цінними паперами Португалії.
Вранці торги на європейських ринках відкрилися різким підвищенням ставки прибутковості за італійськими десятирічними облігаціями. Вона перевищила відмітку в 6%, що стало максимумом з 1997 року. Ставка з іспанських цінних паперів підскочила з 5,67% до 6,15%. Підвищення ставки означає, що держава готова платити більше (за невигідною ставкою) за фінансову підтримку учасників боргового ринку.
Ставка прибутковості з десятирічних облігацій Іспанії досягла історичного максимуму (375 базових пунктів), але до полудня впала до 343 пунктів. Напередодні вона трималася на рівні 314 пунктів, який також називали рекордним.
Торги акціями італійських банків (UniCredit, Mediolanum, Народний банк Мілана) були зупинені. Аналогічним чином довелося вступити з акціями лотерейного оператора Lottomatica, страхової компанії Generali Fondiaria Sai. Перед зупинкою акції UniCredit упали на 7,11% - мінімуму з 2009 року. Виправити становище вдалося лише після звістки про повернення міністра економіки Італії Джуліо Тремонті в Рим для скорочення бюджетного дефіциту.
El Mundo підкреслює, що сьогоднішнє втручання ЄЦБ - перше за тиждень, при цьому Центробанк діє без підтримки єврогрупи (міністрів фінансів країн-членів Євросоюзу). Найактивніше проти скупки облігацій бідуючих країн виступає Німеччина. Міністр фінансів Голландії Ян Кіс де Ягер заявив, що відтепер влада єврозони не виключає часткової невиплати боргу Грецією. Це змушує інвесторів у терміновому порядку позбавлятися облігацій країн Південної Європи, пише видання.
"Все говорить про те, що агонія буде довгою. Ще вранці міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле оголосив у радіоінтерв'ю, що "питання про виділення чергового траншу Греції може бути відкладене до вересня", - пише El Mundo.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас