Томенко: Українські суди більше поважають іноземців, ніж опозиціонерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Томенко: Українські суди більше поважають іноземців, ніж опозиціонерів

Казна та Політика
286
Влада підтвердила, що в українського правосуддя до громадян інших країн поваги більше ніж до опозиції.
Таку думку висловив заступник голови Верховної Ради України, БЮТівець Микола Томенко, коментуючи отриману ним відповідь Генпрокуратури на своє звернення щодо відсутності відповідної реакції правоохоронних органів на тривалий ознайомлення обвинуваченими Робертом Флетчером та Сандеєм Аделаджі з матеріалами своїх кримінальних справ.
Як повідомляє прес-служба віце-спікера, у зверненні до ГПУ Томенко нагадав, що відповідно до закону, "у разі затягування ознайомлення з матеріалами справи обвинуваченим або його захисником слідчий за погодженням з прокурором або прокурор вносить до суду за місцем здійснення слідства уявлення, яке суддя розглядає і своєю постановою може визначити строк, протягом якого обвинувачений і його захисник мають ознайомитися з матеріалами справи".
За словами Томенка, ці норми були застосовані для обмеження терміну ознайомлення з матеріалами справ екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Водночас, Томенко звернув увагу на те, що досі немає інформації щодо застосування заходів для недопущення затягування інших суспільно резонансних кримінальних справ, наприклад, Аделаджі та Флетчера.
За словами віце-спікера, громадянин Нігерії Аделаджа, який є фігурантом кримінальної справи з "Кінгз Кепітал" із сумою збитків понад 50 млн. грн, знайомиться з матеріалами справи починаючи з жовтня 2010 року. Ще більш тривалий час - більше року - знайомиться з матеріалами своєї справи організатор "Клубу мільйонерів" громадянин США Флетчер, якому інкримінується заволодіння шахрайським шляхом коштами українських громадян на суму понад 63 млн. грн.
Також Томенко заявив, що ГПУ зазначила йому, що у затягуванні з ознайомленням з матеріалами своїх справ згаданими особами порушень закону не встановлено. Зокрема, у відповіді сказано, що кримінальна справа стосовно Флетчера складається з 223 томів, і станом на 1 липня йому залишилося ознайомитися з 57 томами справи. Щодо справи Аделаджі, то, крім нього, матеріали кримінальної справи з 132 томів надані для ознайомлення 618 потерпілим і ще п'яти обвинуваченим, з яких двоє людей утримуються під вартою, їм залишилося ознайомитися з 30-90 томами. Після закінчення ознайомлення обвинувачених з матеріалами кримінальних справ вони з обвинувальним висновком будуть направлені прокурору для вирішення питання щодо наявності підстав для їх направлення в суд.
За словами Томенка, таку відповідь ГПУ підтверджує наявність подвійних стандартів, а положення українського законодавства "дуже оперативно застосовуються проти представників української опозиції і не використовуються для прискорення розгляду інших, більш суспільно резонансних справ, фігуранти яких, іноземці, шахрайським шляхом заволоділи десятками мільйонів гривень наших громадян".
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас