Сорос: Політикам ЄС слід задуматися над "планом Б" в боротьбі з борговою кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос: Політикам ЄС слід задуматися над "планом Б" в боротьбі з борговою кризою

Казна та Політика
418
Сценарій, за якого економіка Греції пройде через дефолт або як мінімум реструктуризацію свого боргу, не слід виключати, і європейським лідерам пора схвалювати "план Б" для недопущення поширення кризи на інші держави єврозони, пише у своїй колонці в газеті The Financial Times мільярдер Джордж Сорос.
"Греція на всіх парах йде до дефолту і (або) реструктуризації з абсолютно непередбачуваними наслідками. (В якийсь момент) дефолт може стати неминучим, але він не повинен бути безладним", - вважає Сорос. На його думку, Греції слід постаратися мобілізувати проєвропейські сили і продемонструвати: коли національна політика виявляється неспроможною, вирішувати проблеми необхідно силами всього ЄС.
Європейським політикам також слід замислитися над так званим "планом Б", відштовхуючись від імовірності того, що поширення боргової кризи по єврозоні уникнути не вдасться. На цьому тлі необхідно продумати, як захистити не настільки ослаблені економіки регіону.
Заяви Сороса прозвучали на тлі серйозних дискусій влади ЄС з приводу варіанти порятунку економіки Греції від дефолту. Зокрема, розглядається можливість "м'якої" реструктуризації за участю приватних інвесторів, у ході якої чинні боргові зобов'язання Афін будуть пролонговані за ставкою, істотно нижчою за ринкову. Правда, міжнародні рейтингові агентства вже попередили, що такий підхід до вирішення фінансових проблем Греції буде розцінений як вибірковий дефолт і призведе до відповідного зниження рейтингу країни.
При цьому минулого тижня ринки подали сигнал про нову серйозну небезпеку - прибутковість десятилітніх держоблігацій Італії минулої п'ятниці різко зросла, а у вівторок перевищила відмітку в 6%, що є найвищим показником з 1997 року. Інвестори побоюються, що економіка Італії, одна з найбільших в ЄС і також обтяжена високим держборгом, може стати наступною жертвою боргової кризи - в такому випадку проблеми можуть вийти далеко за межі єврозони і поставити під загрозу існування євро.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас