Чому центр боргової кризи може переміститися в Італію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому центр боргової кризи може переміститися в Італію

Казна та Політика
2621
Досі в Євросоюзі побоювалися, що слідом за Грецією, Ірландією і Португалією доведеться рятувати Іспанію. Але тепер головною загрозою для фінансової стабільності починають вважати третю за величиною економіку єврозони.
Новим центром європейської боргової кризи може стати Італія. Така несподівана перспектива призвела в понеділок, 11 липня, до чергового падіння курсу євро відносно долара і помітного зниження найважливіших європейських біржових індексів. Інвесторів і спекулянтів збурила короткостроково скликана в Брюсселі зустріч ключових фігур Європейського Союзу та єврозони, яку на ринках сприйняли як екстрену кризову нараду стосовно Італії.
Рекордний рівень відсотків по облігаціях
Необхідність в такій нараді виникла, на думку спостерігачів, після того, як минулий біржовий тиждень завершився широкомасштабним розпродажем акцій італійських банків і серйозним зниженням курсів італійських державних облігацій. У результаті прибутковість суверенних паперів Італії злетіла до найвищого рівня з часу введення євро. Іншими словами, той відсоток, який уряду в Римі доведеться тепер пропонувати інвесторам при розміщенні нових облігацій, досяг рекордних розмірів.
Одночасно цей відсоток наблизився до позначки, яку експерти вважають критичною: необхідність тривалий час позичати гроші за такою високою ціною може призвести до неконтрольованого наростання держборгу, а потім - і до неплатоспроможності. Ситуацію серйозно ускладнює той факт, що, згідно з повідомленнями ЗМІ, Італії у другому півріччі 2011 року доведеться рефінансувати близько 177 мільярдів євро. Це означає, що замість облігацій, термін яких добігає кінця, з порівняно низьким відсотком Рим буде змушений випускати папери з рекордно високим купоном, що в найближчі роки істотно збільшить борговий тягар Італії.
А він вже зараз становить приблизно 120 відсотків ВВП, що в два рази вище максимально допустимого в єврозоні показника. За даним критерієм Італія займає в списку злісних порушників фінансової дисципліни друге місце серед всіх 17 країн, що перейшли на євро. За абсолютними розмірами державної заборгованості Італія лідирує в єврозоні, випереджаючи навіть Німеччину, яка має більш численне населенняе і потужнішу економіку. Італійський сумарний борг перевищує 1,8 трильйона євро.
Подвоєння стабфонду до 1,5 трильйонів євро?
Ось чому представник Європейського центрального банку (ЄЦБ), який побажав залишитися невідомим, заявив в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt, що чинного сьогодні в єврозоні стабілізаційного фонду в 750 мільярдів євро в разі загострення ситуації в Італії не вистачить. Тим більше що "фонд ніколи на це й не був розрахований", зазначив анонімний представник ЄЦБ. Він переконаний, що обсяги нинішнього стабфонду необхідно значно збільшити, може, навіть подвоїти - до 1,5 трлн євро. Ця заява, оприлюднена газетою Die Welt 11 липня на першій сторінці, ще більше збурила чутки.
Але Італія стикається з серйозними проблемами не тільки в суто фінансовій сфері. Володіючи третьою за розміром економікою єврозони, вона переживає зараз одночасно і структурну, і політичну кризу. Звідси і досить низькі темпи економічного зростання, що є поганою основою для оздоровлення бюджету та додатковим приводом для тривоги.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас