Пенсійна реформа - все в ім'я непевного майбутнього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна реформа - все в ім'я непевного майбутнього

Казна та Політика
4036
Пенсійна реформа в Україні фактично запущена: депутати "відпрацювали" законодавчі кнопки, документ чекає підпису Президента, а в тому, що вона буде, експерти не сумніваються. А далі - мільйони українців будуть грати роль формувальної маси нової пенсійної політики держави. Що вона собою являє, кожен, навіть кому далеко до заслуженого відпочинку, відчує індивідуально.
Держава "подбала" про молодь
Отже, найбільш невизначеним майбутнім після набрання "пенсійним" законом чинності - 1 вересня 2011 року - зможуть "похвалитися" люди до 35 років. Саме їх торкнеться поняття "реформа", яка передбачає кардинальні зміни в чинній системі, а саме - створення другого і третього накопичувальних рівнів. Незважаючи на те, що третій рівень на сьогодні як такий існує, йому ще далеко до поняття реально діючий механізм.
Передбачається, що з того року, коли бюджет Пенсійного фонду стане бездефіцитним, частина пенсійних внесків громадян молодше 35 років буде направлятися до державного накопичувального пенсійного фонду з подальшим збільшенням частки відрахувань з 2% до 7%. Через два роки ці кошти застрахований українець зможе вилучити і перерахувати до недержавного пенсійного фонду, наділеного функцією адміністрування пенсійного рахунку. Ось тут якраз і варто поговорити про "непевність майбутнього". В Україні ринок недержавних пенсійних фондів на сьогодні виглядає досить примітивно, зокрема, через низький розвиток ринку цінних паперів. Надійністю такі фонди не відрізняються. Швидше за все, в даному сегменті в найближчому майбутньому варто очікувати серйозних змін. Наприклад, посилення функцій регулятора (Держфінпослуг) і створення гарантій для громадян, яким у підсумку належать дві пенсії - державна і індивідуально накопичена. Але це в ідеалі. А поки експерти досить скептично оцінюють ідею, зокрема бездефіцитність бюджету ПФ в найближчій перспективі.
Як зазначив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода, майже 90% дефіциту бюджету Пенсійного фонду пов'язано з відшкодуванням громадянам різниці між мінімальною пенсією і нижче цього рівня. Формула нарахування пенсій така, що ПФ змушений це робити, забезпечуючи таким чином законодавчі гарантії громадян. "І дана ситуація жодним чином не зміниться з прийняттям закону", - говорить М.Борода.
За словами керівного партнера компанії "LCF LAW GROUP", адвоката Ганни Огренчук, з урахуванням економічних і демографічних реалій України, бездефіцитність бюджету ПФ може ще тривалий час залишатися недосяжною мрією. Крім того, є маса питань щодо тих структур, які займуться пенсійними коштами громадян. "На законодавчому рівні не визначено, як будуть відбиратися компанії з управління активами на другому рівні пенсійної системи. Крім того, чітко не визначено відповідальність таких компаній і державний контроль їхньої діяльності", - підкреслює Огренчук.
Для тих, кому за...
Тепер розглянемо реформу в плані нововведень для тих, кого не торкнуться відмічені відрахування, але безпосередньо зачепить збільшення пенсійного віку. Нагадаю, для жінок він буде поступово підвищуватися до 60 років вже з вересня ц.р., для чоловіків-держслужбовців - на два роки, до 62 років, починаючи з 2013 року (також поетапно). Крім того, запрацює норма закону про підвищення пенсійного стажу: у жінок з 25 до 30 років, чоловіків - з 30 до 35 років. Однак при стажі в 30 років і при досягненні 55 років у жінок в найближчі три роки є можливість піти на пенсію.
Тим, хто старше 35, варто задуматися про своє пенсійне забезпечення. Адже, судячи з норм закону, вони виявляться найменш захищеними - одна державна пенсія при посиленні умов її отримання.
Але ще гірше становище у безробітних жінок, яким на сьогодні під 50. Для них пенсійна реформа - важка проблема. Як заробити відсутній стаж? Знайти роботу в такому віці, навіть при наявності досвіду, майже неможливо. В результаті - мізерна пенсія на старості років. На тлі того, як парламентарії солідарно проголосували проти обмеження спецпенсій, такий підхід виглядає особливо цинічно.
За словами Бороди, за кордоном це питання вирішується шляхом перенавчання громадян з урахуванням професійних вимог економік, тобто жінки бальзаківського віку залишаються затребуваними на ринку праці. У нас механізм перепрофілювання також діє. Але, незважаючи на "нудотні" звіти Служби зайнятості про зростання кількості "переучених", ситуація не змінюється на краще.
Є й позитивний момент. Українцям, стаж яких перевищує необхідний, пощастило більше від всіх. Як зазначив М.Борода, він буде бонусом. Правда, змінюються коефіцієнти розрахунку. Тобто, розмір пенсії індивідуально визначать в управліннях ПФ.
Алогічність "такої м'якої", на думку ряду експертів, пенсійної реформи демонструє працездатність віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики Сергія Тігіпка. Як відомо, услід за "пенсіонкою" він активно взявся за розробку законів про легалізацію заробітних плат, що, в принципі, має сприяти поповненню бюджету ПФ і передувати самої реформи. Але презентований громадськості варіант виведення "з тіні" доходів громадян критику не витримав. І замість його доопрацювання С.Тігіпко повернувся до пенсійної реформи, вносячи в неї косметичні поправки. Експерти не поділяють такої логіки при прийнятті рішень.
За словами Огренчук, в умовах масової видачі заробітних плат в конвертах важко спрогнозувати рівень накопичення громадян. "Перед тим, як впроваджувати другий рівень пенсійного забезпечення, необхідно стимулювати перехід на виплату білих зарплат", - зазначила адвокат.
Але віце-прем'єр заспокоює - Кабмін до вересня підготує достатньо жорстких заходів для легалізації зарплат. Зараз йдуть дискусії з роботодавцями. Подивимося, чим вони закінчаться.
А поки можна констатувати, що пенсійна реформа пройшла в Україні майже непомітно, ніяких тобі потужних демонстрацій, "пенсійних майданів", на відміну від західних держав, де подібні ініціативи зустрічали в штики. Але великому реформатору С.Тігіпку та іже з ним не варто розслаблятися. Уже восени з'являться перші жертви нововведень, а їх дії важко спрогнозувати...
Юлія Інденко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас