Постійний механізм фінстабільності запрацює в єврозоні з 1 липня 2013 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постійний механізм фінстабільності запрацює в єврозоні з 1 липня 2013 року

Казна та Політика
271
Постійний механізм фінансової стабільності (МФС) в єврозоні загальним обсягом 700 млрд євро прийде на зміну тимчасовому фонду і механізму фінстабільності з 1 липня 2013 року, угоду про його створення підписали міністри фінансів єврозони. У першу чергу фонд буде надавати допомогу країнам регіону єдиної валюти.
Тимчасові фонд і механізм збільшеним загальним обсягом в 500 млрд євро допомагають Ірландії і Португалії і будуть існувати до середини 2013 року. Деталі роботи МФС обговорювалися з осені минулого року і в цілому були оголошені ранньою весною поточного року. Потім вони проходили затвердження на різних рівнях керівництва ЄС.
Як запевняють представники влади ЄС, підсумковий ефективний обсяг МФС складе 500 млрд євро, однак лише 80 млрд із них буде внесено країнами єврозони «живими грошима». Кошти будуть представлені гарантіями за залученими механізмом ресурсів на ринку, а також зобов'язаннями країн внести додатковий капітал у разі необхідності.
Найбільші суми забезпечать три найбільші економіки єврозони: Німеччина (близько 190 млрд євро), Франція (142,7 млрд), Італія (125,4 млрд). Три країни, яким надається зовнішня допомога від єврозони, ЄС і МВФ, не залишаться осторонь: Ірландія повинна забезпечити 11,1 млрд євро, Греція - 19,7 млрд, Португалія - 17,6 млрд. Найменший внесок зробить Мальта - 0,5 млрд. Країни будуть перераховувати кошти п'ятьма рівними частинами щорічно протягом п'яти років. Перший платіж має відбутися з 2 січня 2013 року протягом 15 днів.
Кошти з фонду виділятимуться за нижчими ставками, ніж це робилося в рамках аналогічних тимчасових інститутів. За перші три роки користування кредитами країни будуть платити 200 базисних пунктів над вартістю залучення коштів самим МФС, після трьох років користування маржа зросте до 300 пунктів. Фонд зможе купувати на вторинному ринку облігації країн, що знаходяться в скрутному становищі. Кошти фонду будуть виділятися державам тільки в обмін на виконання певних економічних вимог.
Постійний механізм може прийняти на себе зобов'язання тимчасових фонду та механізму - в тому числі за кредитами проблемним країнам (зараз це Португалія та Ірландія). МФС необхідно звільнити від усіх прямих податків за його активами, доходами, власності, його операціями та трансакціями, вказано в договорі щодо створення механізму.
Штаб-квартира МФС, швидше за все, буде в Люксембурзі, відділення може бути відкрито в Брюсселі - у двох столицях загальноєвропейських органів влади.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас