Експерт: Італія може піти шляхом Греції та Ірландії, якщо прибутковість держпаперів зросте ще хоча б на 2 в.п — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Італія може піти шляхом Греції та Ірландії, якщо прибутковість держпаперів зросте ще хоча б на 2 в.п

Казна та Політика
271
Італія може позбутися доступу до міжнародного боргового ринку, якщо прибутковість держоблігацій країни зросте ще хоча б на 2 відсоткових пункти (в.п.), вважає аналітик Evolution Securities у Лондоні Гері Дженкінс.
Прибутковість 10-літніх італійських держоблігацій піднялася вище 5% річних вперше з листопада 2008 року за підсумками торгів 6 липня, а вже в понеділок показник був на максимальному за дев'ять років рівні в 5,41%.
"Завжди потрібно пам'ятати, як швидко зростання прибутковості держоблігацій може вийти з-під контролю, особливо маючи перед очима приклад Греції, Ірландії та Португалії, - наводить агентство Bloomberg слова Дженкінса. - Якби я був міністром фінансів, я не спав би ночами, знаючи, що ми перебуваємо всього в двох відсоткових пунктах від катастрофи".
За даними Дженкінса, прибутковість 10-річних держоблігацій Греції, Ірландії та Португалії залишалася на рівні вище 5,5% в середньому 43 дні, перш ніж "ґрунтовно закріпитися" на відмітці вище 6%. Для досягнення позначки в 6,5% в середньому знадобилося вже всього 24 дні, після цього в середньому тільки 15 днів відокремлювали ці країни від моменту, коли прибутковість піднімалася вище 7%, що змушувало уряди звертатися за фінансовою допомогою до міжнародного товариства.
Наразі в обігу перебувають італійські держоблігації сумарним обсягом близько 1,6 трлн євро ($2,6 трлн), за цим показником країна посідає третє місце в світі після США та Японії.
Держборг країни складає близько 118% ВВП, обсяг якого становить близько $2,1 трлн, дефіцит держбюджету - близько 4,6% ВВП. Для порівняння: у Франції аналогічний показник перебуває на відмітці 7%, а в Іспанії - на рівні 9,2% ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас