ЄС збирається рятувати банки, що провалили стрес-тести — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС збирається рятувати банки, що провалили стрес-тести

Валюта
455
Європейські країни підтримають банки, які не пройшли стрес-тести, якщо ці банки не зможуть залучити капітал від інвесторів протягом шести місяців, йдеться в проекті документа Євросоюзу, з яким ознайомилося агентство Reuters.
Документ, який має бути схвалений міністрами фінансів ЄС у вівторок, відображає різку зміну позиції регуляторів країн G20, що обіцяли після фінансової кризи, що платникам податків ніколи більше не доведеться рятувати банки.
Європейська банківська організація наступного тижня оголосить результати стрес-тестів провідних банків регіону (91 кредитна організація), знову намагаючись переконати інвесторів, що європейські банки добре підготовлені до майбутніх потрясінь. Цей останній етап тестів вважається більш суворим, ніж попередні, які виявили мало слабких банків, і міністри фінансів думають про те, що робити з його наслідками. Кредитні організації, що опинилися на межі провалу, будуть внесені в лист спостереження на випадок, якщо їх стан погіршиться, вказано в документі.
Банкам, які не змогли подолати прохідний бар'єр - коефіцієнт основного капіталу не менше 5% - дадуть час до кінця вересня, щоб розробити план відновлення фінансового стану, а потім ще три місяці на реалізацію цього плану.
"Це чинить ще більший тиск на периферійні країни єврозони, змушуючи їх розробляти заходи не тільки для підтримання їхніх бюджетів, а й для допомоги банківському сектору, чого вони не можуть собі дозволити", - сказав Марк Оствальд з Monument Securities.
Згідно з документом, плани залучення капіталу мають бути в першу чергу засновані на "заходи, які стосуються приватного сектору, включаючи... нерозподілений прибуток... залучення додаткового акціонерного капіталу або високоякісні гібридні інструменти приватних інвесторів, продаж активів, злиття". Але якщо пошук приватного капіталу ні до чого не приведе, то уряди повинні бути готові втрутитися. "Якщо відповідні банки не зможуть здійснити переконливий план залучення капіталу до зазначених дат, уряд буде готовий вжити необхідних заходів для підтримки фінансової стабільності", - сказано в документі.
Однак чиновники передбачають умову "на екстрений випадок", якщо спроби реабілітувати банк не увінчаються успіхом і він буде загрожувати стабільності в цілому. Вони рекомендують "процес впорядкованої реструктуризації та поділу".
Нова перевірка з'ясує, наскільки добре базовий капітал, на який покладаються банки, здатний амортизувати втрати, такі як невиплачені кредити в умовах економічного спаду або зниження цін на нерухомість. Тести також покажуть, як відреагують банки, якщо куплені ними державні облігації, випущені такими країнами, як Греція, втратять в ціні.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас