Пропан-бутан подорожчає ще на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пропан-бутан подорожчає ще на гривню

Енергетика
6114
На українських заправках різко подорожчав зріджений газ. Експерти попереджають, що ціни можуть продовжити зростання і на цьому тижні.
Минулої п'ятниці автозаправні станції країни спішно змінювали цінники. І ця поспішність була викликана не цінами на бензин - вони минулого тижня залишалися стабільними. Зміни на стели АЗС приніс скраплений газ (пропан-бутан) - літр цього пального протягом доби-другої став на 50-70 копійок обходитися водіям дорожче. І, прогнозують експерти, буде ще дорожчати.
Головним чином ресурс подорожчав в мережах продають імпортний газ. За словами експертів, подорожчання пального викликав дефіцит на внутрішньому ринку і результати останнього аукціону Української міжбанківської валютної біржі, на якому газ був проданий за новою (вищою) ціною. У процесі торгів ціна підскочила на 2434 гривні - до 10 236 гривень за тонну. Тобто, майже на 25%. Трохи повільніше, але зростання цін добралося і до роздробу.
"На сьогодні у нас залишився єдиний ринковий індикатор ціни в опті, це ціна на аукціоні "Укртатнафти". На останньому аукціоні розгорнулася загострена боротьба за партії газу, і ціна злетіла. Це пов'язано з гострим ресурсним недоліком на ринку, утворився дефіцит, внутрішні виробники не впоралися з його покриттям", - розповів "Коментарям" заступник директора консалтингової групи "А-95" Артем Куюн.
Україна не справляється з потребами внутрішнього ринку. Крім того, частина газу йде на потреби населення, частина експортується в Російську Федерацію, за давальницькими цінами за переробку нафти. Тому важливе місце займає на вітчизняному ринку імпортне пальне (як і у випадку з бензином). За оцінками експертів, частка імпортного скрапленого газу в Україні становить чверть від споживаного обсягу.
"Протягом трьох років частка імпорту на українському ринку зросла з нуля до чверті. Чверть скрапленого газу ми закуповуємо за кордоном. На кордоні скупчилося кілька десятків тонн скрапленого газу, який трейдери не можуть ввезти, митниця не поспішає його розмитнити. Вони просто затягують його оформлення дуже багато всіляких бюрократичних процедур потрібно пройти. "Єдиного вікна", як не було, так і немає", - сказав заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев.
Як зазначили виданню в Українській асоціації зрідженого газу (УАЗГ), митниця не може пропустити ресурс через неможливість провести відбір проб для підтвердження підакцизного товару. Нагадаємо, імпортний зріджений газ обкладається акцизом в 40 євро за тонну.
"Компанії-імпортери, трейдери не можуть розмитнити газ, це пов'язано з відбором проб, для підтвердження підакцизного товару. Центрів, де цей аналіз можна зробити - нема, їх один-два на всю Україну. Для того щоб зробити відбір проб, необхідно від 10 до 20 днів, тоді як країни-експортери дають лише 3 дні на "злив". Це рукотворна проблема контролюючого органу", - говорить директор УАСГ Сергій Півень.
Ринок відреагував на затримку імпортного ресурсу по-своєму. Оператори змушені були "воювати" на аукціоні за газ, щоб не залишити порожніми свої заправки. Як підсумок, ціна зросла до 10 236 гривень за тонну. "Оператори на аукціоні купували ресурс, для того щоб не зупинити свої мережі, щоб заправки не залишилися без газу. Ціна була піднята не завод, а операторами, яким потрібно було роздобути цей газ", - зазначає Півень.
У прогнозах на майбутнє всі експерт сходяться в одному - ситуація на кордоні буде надавати "бичачу" послугу цінами на газ в роздробі. За словами Півня, найближчим часом ціни можуть піднятися і до 7 гривень за літр. "Трейдери зацікавлені в зниженні ціни, немає логіки, щоб її тримати. Торгувати газом дорожче 6,30 грн. (60% вартості літра бензину А95) - це губити перспективу. Люди будуть заправлятися, але нові споживачі не прийдуть", - резюмує Куюн. При цьому експерти не виключають, що новий виток ціни може спровокувати вже українське пальне - через особливості українського ринку і непередбачувану ситуації на аукціонах.
Максим Мухін
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас