Військові експерти гальмують військову реформу, захищаючи власні інтереси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Військові експерти гальмують військову реформу, захищаючи власні інтереси

Казна та Політика
481
Україна є чи не єдиною європейською державою, в якій військову реформу розробляють тільки військові. Вони, внаслідок консерватизму і корпоративності, намагаються реалізувати в згаданій концепції свої інтереси, зокрема щодо збереження якомога більшої кількості управлінських структур, з'єднань, частин, озброєння, об'єктів інфраструктури, а також чисельності особового складу.
Таку думку висловлюють експерти, зокрема директор Національного інституту стратегичних досліджень Вадим Єрмолаєв.
Автори, серед іншого, нагадують, що незважаючи на актуальність початку військової реформи і відповідні вказівки президента України, майже рік триває підготовка проекту Концепції реформування ЗС.
Основна причина такого зволікання пов'язана з недосконалою процедурою розробки цієї концепції, пишуть експерти. Згідно з європейською практикою і національним законодавством її обробку повинні здійснювати профільні структури Міноборони із залученням до цього військових керівників та експертів Генерального штабу.
Фактично ж цю роботу, яка організована і координується Генеральним штабом, здійснюють військові експерти. Таким чином, Україна є чи не єдиною європейською державою, в якій військову реформу розробляють тільки військові. Хоча саме цивільні повинні планувати оборонну політику, військове будівництво, реформу ЗС і т. д. Військові в цих процесах завжди є виконавцями, а не розробниками реформ. Тому вони, через зрозумілий консерватизм і корпоративність намагаються реалізувати в згаданій концепції свої інтереси, зокрема щодо збереження якомога більшої кількості управлінських структур, з'єднань, частин, озброєння, об'єктів інфраструктури, а також чисельності особового складу.
До того ж проект цієї концепції, на відміну від проектів Стратегії національної безпеки та Воєнної доктрини України, є документом з обмеженим доступом, що зробило неможливим його аналіз фахівцями державних органів, наукових установ та експертами неурядових структур.
"На нашу думку, виходом з даної ситуації могло б бути створення президентом України експертної робочої групи для підготовки варіанту проекту концепції, який враховував би погляди політиків, цивільних і військових фахівців на питання військової реформи", - резюмують експерти.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас