В міліції вирішили, що з власників "копанок" беруть надто мало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В міліції вирішили, що з власників "копанок" беруть надто мало

Казна та Політика
350
Донецька міліція пропонує посилити покарання за організацію незаконного видобутку вугілля. Про це заявив заступник начальника відділу Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю Головного управління МВС України в Донецькій області Олександр Виборнов, повідомили в прес-службі обласної міліції. На його думку, без зміни законодавства боротьба з "копанками", з незаконним видобутком корисних копалин, залишиться неефективною.
Виборнов відзначив, що для вирішення проблеми незаконного видобутку корисних копалин "потрібна не лише консолідація всіх зацікавлених сторін - органів влади, правоохоронних органів, судів, але й воля законодавця, інакше ніяка взаємодія тут не допоможе".
"Так, в останні роки все більше чорних старателів несе відповідальність за свій "бізнес", і боротьба з ними з кожним днем посилюється, але проблему це не вирішує", - констатував Виборнов.
Він пояснив, що організатор "копанки" має щомісячний дохід у кілька десятків тисяч гривень, а якщо виявлять його незаконну діяльність, то, згідно з законодавчими нормами, його оштрафують не більше ніж на 12 тис. грн. За словами Виборнова, в більшості випадків порушники після сплати штрафів продовжують займатися незаконною діяльністю.
Правоохоронець зазначає, що міліція порахувала, що всі витрати на виявлення "копанки", документування незаконної діяльності, дослідження та її ліквідація (засипання) становлять приблизно 13-15 тис. грн., але часто всі ці заходи є неефективними.
"У правоохоронній діяльності завжди є сенс, ось тільки їй не вистачає більшої ефективності, - зазначив Виборнов. - Цього року ми порушили 109 кримінальних справ за незаконне використання надр, до суду відправлена половина з них, припинено діяльність понад 200 "копанок".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас