Збитки "Укрзалізниці" від перевезення пасажирів за І півріччя склали 3,8 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збитки "Укрзалізниці" від перевезення пасажирів за І півріччя склали 3,8 млрд грн

Казна та Політика
1202
Збитки "Укрзалізниці" від перевезення пасажирів у дальньому сполученні за перше півріччя склали 3,8 млрд грн. Про це заявив генеральний директор Державної адміністрації залізничного транспорту України Володимир Козак.
"Збитки за перевезення пасажирів у дальньому сполученні за перше півріччя поточного року вже склали близько 3,8 млрд грн. Компенсація за перевезення пільгових категорій пасажирів на рівні 25%. При цьому у нас курсують поїзди по 3-5 вагонів або наповнені на 15-20%. Також аналіз показав, що є зупинки, де місяцями немає жодного пасажира, а поїзди на них зупиняються. Звичайно, за таких умов експлуатаційні витрати будуть зростати в геометричній прогресії", - заявив Козак.
За його словами, зараз не ведеться аналіз заселеності і рентабельності пасажирських поїздів, адже технологія і нормативна база, за якими організовується робота, були прийняті ще за часів СРСР.
"Відсутня достатня горизонтальна комунікація між залізницями. Де маємо надлишок локомотивів і вагонів, де їх катастрофічно не вистачає. І при цьому жоден керівник не в змозі вийти з пропозиціями щодо перенаправлення рухомого складу на ті відрізки, які його потребують в першу чергу", - заявив гендиректор "Укрзалізниці".
Варто зазначити, що незважаючи на такі збитки, "Укрзалізниця" не планує змінювати тарифи на пасажирські перевезення.
Як заявив на початку червня 2011 р. Козак, незважаючи на підвищення вартості на дизпаливо, електроенергію та інших складових, що впливають на собівартість перевезень, на 40%, тарифи на пасажирські перевезення підвищуватись не будуть.
У той же час, директор "Укрзалізниці" наголосив, що для зменшення збитковості пасажирських перевезень будуть здійснені заходи щодо підвищення ефективності роботи.
Відзначимо, що останнє підвищення цін на пасажирські перевезення було в червні 2009 р. Зокрема, в плацкартних вагонах вартість проїзду зросла на 4,7%, в купейних і СВ - на 7,4%. Таким чином, загальна вартість проїзду на відстань 500 км збільшилася в 2009 р. в плацкартному вагоні на 3,4 грн., купейному - на 8,5 грн., СВ - на 38,16 грн.
У 2010 р. "Укрзалізниця" втратила на перевезення пасажирів 5,6 млрд грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас