Точка зору: Гроші МВФ не сильно допоможуть золотовалютному запасу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Гроші МВФ не сильно допоможуть золотовалютному запасу

Казна та Політика
428
Золотовалютні запаси України скорочуються. Причиною цьому стало те, що Нацбанк продавав більше валюти, ніж купував. Про це розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
"З одного боку у нас продовжує зростати зовнішньоторговельний дефіцит, а з іншого - у нас ідуть деякі виплати, в першу чергу по приватних зовнішніх позиках. Додатково, як підгрупа для зовнішньої торгівлі - подорожчання російського газу, яке пішло з другого півріччя, бо у нас йдуть авансові платежі і це призводить до того, що Нацбанк продає більше валюти, ніж купує", - відзначає експерт.
Поповнити ж "засіки" допоможе МВФ, кредит від якого уряд хоче отримати вже в найближчому майбутньому, і про що неодноразово заявляв віце-прем'єр міністр Сергій Тігіпко. Але це не вихід із ситуації.
"Кредит МВФ може повернути цифри на колишнє місце. Але з одного боку це підніме золотовалютний запас країни, а з іншого - будуть скорочення за рахунок виплат по зовнішньоторговельному дефіциту", - говорить експерт.
Нагадаємо, згідно з повідомленням Нацбанку, міжнародні резерви України в червні 2011 року скоротилися на 333,77 млн. доларів, або на 0,9%, - до 37,584 млрд. доларів.
В цілому, за січень-червень 2011 року міжнародні резерви України зросли на 3,008 млрд. доларів, або на 8,7%, - з 34,576 млрд. доларів.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас