Польща все голосніше заявляє про необхідність створення єдиного рейтингового агентства в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща все голосніше заявляє про необхідність створення єдиного рейтингового агентства в ЄС

Казна та Політика
94
Польща повинна скористатися положенням головуючої держави в Євросоюзі в цьому півріччі для просування ідеї створення незалежної європейського рейтингового агентства, заявив міністр економіки країни Вальдемар Павлак.
"Незалежне агентство стане щитом, який прикриє ринки від спекулянтів", - цитує його заяву агентство Bloomberg. За словами польського міністра, існуючі рейтингові агентства "в один прекрасний день просто зметуть одну з країн єврозони".
Павлак пообіцяв докласти всіх зусиль для того, щоб питання про створення єдиного рейтингового агентства ЄС увійшло до порядку Євросоюзу на друге півріччя.
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск підкреслив, що інформація про компанії та держави Європи має бути об'єктивною і заснування європейського рейтингового агентства допоможе цього досягти. Крім того, важливо посилити конкуренцію між рейтинговими компаніями, щоб підвищити прозорість і достовірність їхніх оцінок, зазначив він.
Ініціатива Польщі, ймовірно, знайде широкий відгук у Європі, бо багато керівників Євросоюзу виступили з жорсткою критикою міжнародних рейтингових агентств після того, як Moody's знизило рейтинг Португалії до "сміттєвого".
За словами представника Єврокомісії Амадеу Алтафажа, час, який вибрало агентство для свого рішення, викликає великі питання, а саме зниження рейтингу "базується на гіпотетичному сценарії".
Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу зазначив, що рішення Moody's привнесло "спекулятивний елемент в ситуацію". На спільній прес-конференції з Туском у Варшаві він додав, що створення єдиного європейського рейтингового агентства буде розумним рішенням, оскільки "конкуренція краще, ніж олігополістична структура".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас