ЦБ КНР: Китай має шукати баланс між інфляцією та зростанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ КНР: Китай має шукати баланс між інфляцією та зростанням

Валюта
195
Китай має балансувати між необхідністю стримувати інфляцію і підтримувати зростання, сказав у п'ятницю глава Народного банку країни Чжоу Сяочуань.
Виступаючи на науковій конференції в КНР через два дні після чергового підвищення відсоткових ставок, він заявив, що цей захід не завжди оптимальне зброя в арсеналі Пекіна для боротьби з інфляцією.
Чжоу зазначив, що Китай не готовий брати чіткий орієнтир інфляції у своїй грошово-кредитній політиці. "Китай не в тій позиції, щоб вводити інфляційне таргетування як завдання Центрального банку", - вказав він.
Коментарі Чжоу прозвучали саме в той час, коли інвестори намагаються зрозуміти, в який момент закінчиться цикл посилення в КНР, що триває дев'ять місяців, на тлі невеликого сповільнення зростання економіки і прискорення інфляції до максимуму понад 2,5 роки.
Глава ЦБ нічого не сказав про перспективи політики. Він зазначив, що при її формуванні Пекіну потрібно брати до уваги інфляцію, економічне зростання, необхідність створення робочих місць і покращувати поточний рахунок торговельних операцій.
Чжоу підкреслив, що, як і інші економіки, що розвиваються, КНР використовує різні монетарні інструменти: відсоткові ставки і кількісні заходи, такі як розмір обов'язкових резервів банків. У випадку Китаю кількісні заходи часом більш ефективні, зауважив він.
"Іноді ми вибираємо норми банківського резервування і операції на відкритому ринку, щоб знизити ліквідність", - сказав Чжоу.
Багато аналітиків вважають, що Пекін надто багато надій покладає на кількісні заходи і що небажання активніше піднімати відсоткові ставки послаблює боротьбу з інфляцією.
Навіть після підвищення ставок на цьому тижні на 25 базисних пунктів ставки за депозитами з поправкою на інфляцію в Китаї як і раніше негативні, що в тривалій перспективі призведе до зростання цін, тому що люди не хочуть класти гроші в банки, вважають економісти.
Одні інвестори побоюються, що Пекін не робить достатньо, щоб остудити ціни, інші бояться, що він може переборщити і зламати рушійну силу світової економіки.
Опитування цього тижня показало, що більшість аналітиків (з незначною перевагою) очікує ще одного підвищення відсоткових ставок в цьому році, а потім паузи до кінця червня 2012-го.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас