Суд відсторонив "Нафтогаз України" від СП з RosUkrEnergo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд відсторонив "Нафтогаз України" від СП з RosUkrEnergo

Енергетика
341
Київський апеляційний господарський суд в червні своєю постановою визнав недійсним рішення установчих зборів спільного підприємства "Укргаз-Енерго" (Київ) від 2 лютого 2006 року в частині участі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна" у створенні цього СП, а також статут "Укргаз-Енерго" в частині участі в НАКу капіталі цієї компанії.
Таким чином, суд задовольнив позов "Укргаз-Енерго", яке в 2006 році на паритетних засадах було створено "Нафтогазом" і газовим трейдером RosUkrEnergo (Швейцарія).
У матеріалах справи йдеться, що при створенні "Укргаз-Енерго" одним з його засновників - НАК "Нафтогаз України" - були допущені порушення щодо узгодження своєї участі в створенні СП і щодо виконання покладених на "Нафтогаз" зобов'язань щодо погодження статуту "Укргаз-Енерго" з відповідними міністерствами.
"...Суд вважає доцільним визнати недійсними лише ті положення статуту "Укргаз-Енерго", які стосуються тільки одного засновника - НАК "Нафтогаз України" у зв'язку з неправомірністю його участі у створенні товариства (Укргаз-Енерго - ред. )", - йдеться в ухвалі суду.
Таким чином, апеляційна інстанція скасувала ще і статут спільного підприємства (в редакції від 2 лютого 2006 року) і зміни до статуту (від 28 квітня 2007) в частині участі "Нафтогазу" в акціонерному капіталі "Укргаз-Енерго".
Як повідомлялося, закрите акціонерне товариство "Укргаз-Енерго" створено в лютому 2006 року "Нафтогазом" і RosUkrEnergo з статутним фондом 5 мільйонів гривень і часткою внеску учасників по 50%.
З березня 2006 по квітень 2008 року компанія була монопольним постачальником газу промисловим споживачам України (з квітня 2006 по квітень 2008 - монопольним імпортером газу в Україну).
У березні 2011 року Національна комісія з регулювання енергетики видала "Укргаз-Енерго" ліцензію на поставку 4,8 мільярда кубометрів природного газу та газу-метану вугільних родовищ на рік за нерегульованим тарифом терміном на 5 років.
Ще 1 жовтня 2008 року Господарський суд Києва прийняв рішення про ліквідацію "Укргаз-Енерго". Суд також визнав недійсним рішення установчих зборів засновників компанії від 2 лютого 2006 року, рішення загальних зборів акціонерів від 28 квітня 2007 року, статут компанії.
1 червня 2009 Київський апеляційний господарський суд вніс зміни до рішення першої інстанції.
Зокрема, госпсуд вирішив просто припинити діяльність "Укргаз-Енерго" шляхом ліквідації, а апеляційна інстанція зобов'язала засновників СП - Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" і швейцарську RosUkrEnergo спільно здійснити заходи з ліквідації.
Вимога "Нафтогазу" про створення ліквідаційної комісії була відхилена, а сама компанія ліквідована не була.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас