Експерт: Схвалена реформа лише прискорить кризу пенсійної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Схвалена реформа лише прискорить кризу пенсійної системи

Казна та Політика
3182
Схвалена Верховною Радою пенсійна реформа наближає кризу пенсійної системи України.
Таку думку в коментарі УНІАН висловив експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава.
За його словами, схвалений цієї ночі закон "змінює ряд параметрів, пов'язаних з розподілом коштів, що накопичуються Пенсійним фондом, але не стосується структурних змін самої пенсійної системи". Головний, на думку експерта, питання - яким чином збільшити надходження до Пенсійного фонду, залишився без відповіді.
Застава відзначив, що населення України старіє. Це означає, що в середньостроковій перспективі (10 - 15 років) черговий український уряд буде змушений знову піднімати вік виходу на пенсію, щоб обмежити збільшення кількості пенсіонерів і таким чином уникнути дефолту пенсійної системи країни. "Схвалений закон не вирішує основних проблем пенсійної системи, а лише створює видимість їх вирішення. В кінцевому підсумку це призведе до повного кризи пенсійної системи", - заявив Застава.
Говорячи про очікування суспільства щодо пенсійної реформи, він зазначив, що вони не збігаються з намірами уряду та можливостями української економіки. За його словами, дослідження Інституту Горшеніна чітко показують, що дві третини українського суспільства виступають за проведення пенсійної реформи. Основні очікування людей: збільшення розміру пенсій, зміна принципу їх нарахування (згідно справедливому підрахунку стажу, рівня зарплати та ін.) і зменшення віку громадян для виходу на пенсію. При цьому більшість виступає за солідарну пенсійну систему в країні і не розраховує на який-небудь інше джерело доходів, крім державної пенсії.
Як вважає експерт, ці дані свідчать, що з боку суспільства не сформований замовлення на структурну реформу пенсійної системи. "Більше половини громадян країни (в основному пенсіонери і ті, хто в найближчі 15 років може вийти на пенсію), поки не готові, що називається, керувати своєю пенсією, наприклад, через накопичувальну систему та особисті пенсійні рахунки, а продовжують перекладати відповідальність на державу", - впевнений Застава.
"Зі свого ж боку уряд через дану "реформу" намагається подолати реальний дефіцит Пенсійного фонду і зміцнити основу для продовження процесу кредитування України з боку МВФ. Ні про яке збільшення розмірів пенсій в справжніх умовах не йдеться. При цьому відсутнє пояснення того, через які реальні економічні інструменти можна збільшити надходження до Пенсійного фонду", - підсумував експерт.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас