ЄЦБ проставився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ проставився

Казна та Політика
502
На проведеному вчора засіданні ЄЦБ схвалив рішення підвищити базову ставку на 0,25 відсоткового пункту - до 1,5% річних. Поточне підвищення ставки стало другим з початку року. На початку квітня ЄЦБ уперше після майже дворічного періоду, протягом якого ставка перебувала на рекордно низькому рівні 1%, оголосив про підвищення базової ставки рефінансування на 25 в. п., до 1,25% річних.
Одночасно вчора регулятор підвищив граничну відсоткову ставку за кредитами і депозитах на 0,25 відсоткового пункту, до 2,25% і 0,75% річних відповідно. Рішення європейського фінансового регулятора було очікуваним: аналітики збігалися в думці про необхідність нового підвищення базової ставки ЄЦБ у зв'язку з прискоренням річної інфляції в єврозоні. У червні зростання споживчих цін склало 2,7% в річному обчисленні, тоді коли цільова планка регулятора - 2%.
За словами аналітика Номос-банку Ольги Єфремової, для багатьох учасників ринку "умовним сигналом" до зростання ставки були неодноразові заяви глава ЄЦБ Жан-Клода Тріше про "підвищену пильність" щодо поточної ситуації з інфляцією. "Ці слова показували ринку, що ЄЦБ і далі буде боротися з інфляцією шляхом підйому ставок", - відзначає експерт. Тому реакція фінансових ринків на рішення ЄЦБ була слабкою і нетривалою. Після оголошення рішення прибутковість десятилітніх облігацій більшості європейських країн виросла в межах 0,07 відсоткового пункту.
При цьому прибутковість німецьких паперів виросла до 3% річних, британських - до 3,3%, французьких - до 3,5%. Слабкою була реакція і на валютному ринку. Курс євро, який знижувався протягом всього дня, протягом години після оголошення рішення ЄЦБ втратив ще 0,4%, досягнувши позначки $1,422/євро. Як зазначив начальник аналітичного департаменту "Арбат Капіталу" Сергій Фундобний, спрацювало правило "купуй на чутках, а продавай на факті". "До того ж з'явилися побоювання, що поточний крок ЄЦБ може стати останнім у даному напрямку", - підкреслив експерт. За словами начальника управління торговельних операцій банку "Глобекс" Олександра Карташова, від більш глибокого зниження курс євро втримали очікування на коментарі з боку глави ЄЦБ Жан-Клода Тріше, які могли прояснити подальшу політику регулятора.
"Ми продовжимо ретельно відстежувати всі зміни у ставленні підвищувальних ризиків для цінової стабільності, - заявив на прес-конференції за підсумками засідання голова ЄЦБ. - Цінова стабільність важлива для зростання, а останні економічні дані свідчать про уповільнення підйому". Після цих слів учасники ринку вирішили, що підвищення ставок продовжиться, і відновили гру на підвищення курсу євро. До 18.00 вартість європейської валюти повернулася до рівнів закриття попереднього дня - $ 1,434/євро.
До кінця року ЄЦБ може ще як мінімум один раз підвищити ставку, до 1,75% річних, вважає партнер UFG Wealth Management Оксана Кучурів. Згідно з консенсус-прогнозом економістів, опитаних агентством Bloomberg, таке підвищення буде зроблено в листопаді. "Поточне підвищення ставки не буде фінальним, оскільки прогнози щодо інфляції як і раніше залишаються далекими від цільового орієнтира", - підкреслила Єфремова.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас