Королева Великобританії отримала 369 млн дол. доходу за минулий ФР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королева Великобританії отримала 369 млн дол. доходу за минулий ФР

Казна та Політика
266
Королева Великобританії Єлизавета II може бути задоволена тим, як розпоряджаються її майном. Британська організація The Crown Estate, яка управляє активами корони, відзвітувала про рекордний прибуток. За минулий фінансовий рік (ФР завершився 31 березня) дохід склав 231 млн фунтів (369 млн дол.) - зростання на 9,6% в порівнянні з попереднім звітним періодом, пише РБК daily.
Підконтрольні Crown Estate володіння, які офіційно належать Єлизаветі II, розкидані по всій країні. Вони включають прибережні райони морського дна, сільськогосподарські угіддя площею понад 145 тис. га, золоті та срібні шахти, іподром в Аскоті, Віндзорський парк, торгову вулицю Ріджент-стріт у Лондоні і численні об'єкти нерухомості.
За минулий рік, незважаючи на наслідки кризи, вартість королівського майна піднялася на 12,9%, до рекордних 7 млрд фунтів. Ріджент-стріт зросла в ціні з 1,6 млрд до 2 млрд фунтів, у той час як міські активи королеви в цілому додали 11,6%, подорожчавши до 5,2 млрд фунтів. Щоб розширити свій портфель, в минулому році організація витратила понад 250 млн фунтів на різні об'єкти нерухомості поза Лондоном, зокрема на парки роздрібної торгівлі в Ліверпулі й Ноттінгемі.
Належні королеві узбережжя і морське дно зросли в ціні на 32%, до 587 млн фунтів. При цьому глава Crown Estate Роджер Брайт очікує, що в довгостроковій перспективі цей актив покаже найбільший приріст, бо організація активно укладає договори з компаніями, що спеціалізуються на альтернативних джерелах енергії. Вони зводять вітряки і газосховища на королівському морському дні. І якщо все складеться вдало, то до 2020 р. надходження від орендної плати на море перевищать 200 млн фунтів.
Подібні райдужні перспективи не можуть не порадувати королеву.
До недавнього часу двір традиційно отримував виплати від різних міністерств, які йшли на забезпечення королівської сім'ї, транспортні витрати і утримання палаців. Прибуток Crown Estate перераховувався в казну, а монарх отримував незмінний дохід.
Проте нещодавно був прийнятий закон, за яким будь-які фіксовані виплати були скасовані. Натомість фінансовий добробут королівської сім'ї ставиться в пряму залежність від добробуту економіки. І тепер постачання Її Величності залежить від доходів з майна корони - їй належить 15% річного прибутку Crown Estate. Нова схема монаршого гранту набере чинності в квітні 2013 р., і, за підрахунками, перший платіж складе 34 млн фунтів.
Свіжі надходження будуть дуже доречними, бо у квітні сім'я Віндзорів витратила неабияку суму на головну романтичну подію року - весілля внука королеви принца Вільяма і Кейт Міддлтон. Розсудивши, що одруження другого претендента на престол після принца Чарльза може стати прекрасною інвестицією в майбутнє монархії, королівський дім вирішив не скупитися і виділив на організацію урочистостей 32 млн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас