Президент націоналізував комісії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент націоналізував комісії

Казна та Політика
334
Парламент погодився з доводами президента Віктора Януковича і вчора у другому читанні і в цілому схвалив поданий ним законопроект № 8403. Документом вводяться єдині стандарти формування та роботи всіх регуляторів. Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку стане національною (НКЦБФР), а Держфінпослуг - Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (НКГРРФУ). Також будуть реорганізовані НКРЕ і НРКС (див. довідку). Глав національних комісій, а також членів, буде призначати і звільняти своїми указами президент. Зараз їх кандидатури подає прем'єр-міністр. Регулятори будуть підкорятися президенту і звітувати перед Верховною радою.
Розширилися повноваження президента і на інших чиновників - він зможе встановлювати граничну кількість співробітників комісій. Зміна голови держави не стане підставою для припинення повноважень керівників органів, говориться в документі. Серед технічних нововведень слід відзначити легалізацію чинних повноважень голів комісій. НКГРРФУ доведеться узгоджувати штатний розклад з Мінфіном. Не виходячи за рамки виділених з бюджету коштів, комісія зможе стверджувати свою структуру. НКЦБФР отримає зі спецфонду 90% від сплаченого збору при емісії цінних паперів.
У комісіях буде по шість членів. У НКГРРФУ буде входити голова, його заступники і мінімум три члени-директори департаментів. Зараз, за ​​винятком голови Держфінпослуг Василя Волги, в її керівництві є п'ять заступників голови і чотири члени-директори департаментів. Структура НКЦБФР відповідає новим законом. Для початку роботи комісій достатньо буде призначення більше половини їх складу, кворум для схвалення рішень - половина голосів. Після набуття чинності закону чиновникам скоротять термін перебування на рік - до шести років. Для НКГРРФУ дана норма стане новою. Сім років повноважень голови комісії встановлені в положенні про комісії в редакції від 2003 року, а термін роботи членів не обмежений.
Претенденти на держслужбу повинні будуть відповідати єдиним вимогам: повна вища освіта (профільна, економічну або юридичну) і досвід роботи на керівних посадах не менше трьох років. Депутати пропонували також встановити наявність у чиновників "бездоганної ділової репутації", але їх не підтримав профільний комітет. Зараз такі вимоги закріплені тільки в законі, що регулює діяльність НКГРРФУ.
Глава фондового регулятора Дмитро Тевелєв заявив, що гранична чисельність співробітників комісії може бути меншою. "Я планую запропонувати скоротити", - сказав він, відзначивши, що зміна назви не спричинить за собою отримання учасниками ринку нових ліцензій. Василь Волга перебував у відпустці, тому не відповідав на дзвінки.
У заключних положеннях закону зазначається, що він не призведе до реорганізації, тому не тягне перепризначення чиновників. Проте Василю Волзі доведеться запропонувати президенту звільнити трьох заступників. "Кількість членів потрібно скорочувати. Терміни повноважень для чинних членів залишаться старими", - вважає адвокат "Василь Кісіль і партнери" Наталія Доценко-Білоус. Екс-глава Держфінпослуг Віктор Суслов зазначає, що встановлення чіткого переліку причин для звільнення залишає можливість зробити це без підстав: "Жоден закон не завадить звільнити, якщо цього захочуть".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас