Кудрін: Підвищення податків більш прийнятне, ніж зростання дефіциту бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Підвищення податків більш прийнятне, ніж зростання дефіциту бюджету

Казна та Політика
173
Підвищення податків - більш прийнятне для Росії рішення, ніж збільшення дефіциту бюджету, заявив у четвер віце-прем'єр, міністр фінансів Олексій Кудрін за підсумками засідання уряду, на якому були схвалені основні характеристики бюджету на 2012 рік і період 2013-2014 років.
"Підвищення податків - це завжди погано", - визнав він. Однак, продовжив Кудрін, зважаючи на пріоритетність завдань, які ставить перед собою уряд, таке рішення неминуче.
"Витрати вже підвищені: підвищені пенсії, і дефіцит Пенсійного фонду вже досить великий", - нагадав глава Мінфіну.
Разом з тим ставка страхових внесків у соціальні фонди з 2012 року знижується з 34% до 30% для всього бізнесу та з 26% до 20% - для малого бізнесу, що працює у виробничій та соціальній сферах, що без прийняття додаткових заходів призведе до випадних доходів федерального бюджету в розмірі 460 млрд рублів. "Це трохи більше 1% ВВП", - зазначив міністр.
"Я вважаю, дефіцит збільшувати більше не можна", - підкреслив Кудрін. Зниження страхових ставок і незбільшення бюжетного дефіциту зі збереженням соціальних зобов'язань, за його словами, змусило б уряд різко наростити обсяг запозичень. "Ми вважаємо такі запозичення неможливими", - вказав віце-прем'єр.
Таким чином, констатував він, в уряду є тільки один вихід - підвищення податків. "Якщо ви запитаєте експертів - інститут Гайдара чи МВФ, вони скажуть, що при такій залежності від нафти підвищення податків і непідвищення дефіциту - це правильно для всієї економіки", - зауважив Кудрін. На його думку, таке рішення буде нести менше ризиків для економіки в цілому.
Віце-прем'єр визнав, що введення додаткової ставки страхових внесків до 10% для зарплат вище рівня регресії 512 тис. рублів на рік призведе до посилення податкового навантаження для низки галузей, зокрема для видобувного та фінансового секторів, транспорту і торгівлі.
"Збільшення дефіциту - гірше рішення, ніж підвищення податків, хоча я розумію, що окремі підприємства будуть по-своєму оцінювати ризики російської економіки", - підсумував Кудрін.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас