ЄЦБ знайшов спосіб нівелювати зниження рейтингу Португалії агентством Moody's — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ знайшов спосіб нівелювати зниження рейтингу Португалії агентством Moody's

Казна та Політика
212
Глава Європейського Центрального банку Жан-Клод Тріше заявив, що ЄЦБ призупинить дію існуючих вимог до застави для Португалії, згідно з якими папери, що приймаються в заставу, повинні мати рейтинги інвестиційного рівня.
Таким чином, португальські банки зможуть при здійсненні операцій з ЄЦБ, як і раніше, використовувати держпапери Португалії та боргові зобов'язання, за якими уряд Португалії виступає гарантом, незважаючи на погіршення кредитного рейтингу країни.
Як відомо, рейтингове агентство Moody's цього тижня знизило довгостроковий кредитний рейтинг Португалії з Baa1 до Ba2 - нижче інвестиційного рівня.
Експерти агентства, обґрунтовуючи рішення про зниження рейтингу, вказали на ризик того, що Португалії, як і Греції, може знадобитися нова фінансова допомога, якщо вона не зможе повернутися на ринок запозичень. У цьому випадку приватних власників португальських облігацій можуть попросити взяти на себе частину тягаря по розстроченню боргу.
Напередодні міністр закордонних справ Греції Ставрос Ламбрідініс заявив, що дії міжнародних рейтингових агентств під час боргової кризи в єврозоні є божевіллям. На його думку, рішення Moody's щодо Португалії не ґрунтувалося на якійсь невдалій спробі Лісабона провести економічні реформи. Міністр заявив, що в агентстві просто припустили, що Португалії знадобиться другий пакет фінансової допомоги від ЄС і МВФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас