"Нафтогаз" закопують у землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" закопують у землю

Енергетика
432
НАК "Нафтогаз України" зараз виробляє нафтопродукти на Шебелинському газопереробному заводі (ГПЗ), який належить його "дочці" - компанії "Укргазвидобування". А також переробляє нафту на давальницьких умовах на Лисичанському нафтопереробному заводі (НПЗ). НАК вже переробила на Лисичанському НПЗ 100 тис. т нафти, до кінця року переробить ще 1 млн т. Крім того, нещодавно депутати від Партії регіонів і "Нашої України-Народної самооборони" запропонували дозволити НАК "Нафтогаз України" закуповувати без тендерних процедур нафту і нафтопродукти для переробки та перепродажу, зокрема у Азербайджану.
Високопоставлене джерело в Міненерго розповіло, що аграрії Криму, Миколаївської та Херсонської областей вимагають продажу нею нафтопродуктів у середньому на 8% нижче ринкових цін. "Це призведе до збитків НАК", - відзначають в Міненерго. Експерт UPECO Олександр Сіренко відзначає, що зараз рентабельність переробки давальницької нафти "Нафтогазом" не перевищує 2-3%, а рентабельність виробництва нафтопродуктів на Шебелинському газопереробному заводі становить 4-5%. "Якщо ж НАК зобов'яжуть продавати пальне за тими цінами, які хочуть аграрії, рентабельність переробки давальницької сировини буде негативна, а роботи Шебелинського ГПЗ - нульова", - відзначає він. Збитки "Нафтогазу" від цієї операції Сіренко оцінює в $20-30 млн.
Генеральний директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн відзначає, що для зниження вартості нафтопродуктів для аграріїв уряду необхідно знизити податки для постачальників дизпального і низькооктанового бензину. "Потрібно знижувати ставки акцизного збору для переробників і одночасно вводити імпортні мита на ввезення нафтопродуктів. Тоді нафтопереробникам буде вигідно наситити ринок своєю продукцією, і вона може бути поставлена за тими цінами, які хочуть аграрії в Криму", - зазначають у прес-службі ВАТ "Галичина" (Дрогобицький нафтопереробний завод).
Втім, Сіренко відзначає, що поки Кабмін, навпаки, намагається підняти ставки акцизного збору для постачальників нафтопродуктів. Він нагадує, що парламент у вівторок відмовився розглядати законопроект про продовження терміну дії пільгових ставок акцизів на моторне пальне. Проти цієї ініціативи виступає Мінфін. Якщо проект закону не буде прийнятий, вартість нафтопродуктів уже в серпні зросте в середньому на 50 коп. за літр.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас