Ціни не знають відпочинку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни не знають відпочинку

Казна та Політика
631
Інфляція в Україні продовжує прискорюватися. За підсумками червня споживчі ціни зросли на 0,4%, в основному через подорожчання бензину і продуктів харчування. Сезонне зниження цін експерти очікують не раніше серпня, а значить, середньорічна інфляція, яка вже досягла 12%, в липні продовжить зростати.
У червні темпи інфляції знизилися вдвічі в порівнянні з травнем (+0,8%), хоча літні місяці - традиційний період дефляції. Наприклад, в червні 2010 року ціни знизилися на 0,6%. Цього року, незважаючи на літній сезон, ціни на продукти харчування продовжили зростати - на 0,3%. Хлібопродукти подорожчали на 0,8%, м'ясо - на 0,9%, фрукти - на 2,1%. Ціни на овочі знизилися на 1% на тлі різкого стрибка цін на картоплю (+25,7%).
"Таке зростання цін пояснюється появою ранньої картоплі, вартість якої вже в липні почала знижуватися, тому що населення не було готове до підвищеної ціни", - відзначає гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. За даними Мінагрополітики, різниця в цінах на картоплю між регіонами України двократна: від 4,05 грн/кг у Волинській області до 10,36 грн/кг в Києві.
Зниження цін у червні зафіксовано на яйця (-5,1%), молоко (-2,5%), олію (-0,6%). Незважаючи на очікуване здешевлення овочів, Лапа вважає, що в цілому продуктова група продовжить дорожчати. "Швидше за все вже в липні завершиться зниження цін на молочні продукти - це пов'язано з підвищенням закупівельних цін на молоко. Збережеться і тренд підвищення цін на м'ясопродукти - вони будуть дорожчати в середньому на 1% щомісяця", - пояснив він.
Ще одним джерелом зростання цін у червні став паливний ринок. Незважаючи на те що ціни на паливно-мастильні матеріали в минулому місяці збільшилися лише на 1%, з початку року цей показник склав 30,5%. Це впливає на вартість перевезень - транспортні послуги подорожчали на 2,6% (на 13,7%). "Швидше за все ціни на бензин у липні залишаться незмінними, а вже з серпня, якщо світові ціни на нафту продовжать зниження, можлива навіть корекція вартості бензину на українському ринку", - відзначає заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. Втім, Верховна рада не продовжила пільгові акцизні ставки на моторне мастило, тому в серпні ціни на бензин можуть знову зрости.
Крім того, вартість транспортних послуг в порівнянні з бензином збільшилася ненабагато, значить, ці послуги продовжать дорожчати і в наступні місяці, уточнює Рябцев.
У червні прискорилося зростання цін і на комунальні тарифи. Якщо в травні їх вартість збільшилася на 0,2%, то в червні - на 0,4%. У першу чергу це пов'язано з відновленням перегляду квартплати (+2,7%), а також з подальшим підвищенням тарифів на подачу холодної води (+0,7%) і водовідведення (+0,9%) через подорожчання електроенергії.
Той факт, що в червні ціни зберегли зростання, викликав різке прискорення середньорічної інфляції - з 11% до 11,9%. "Швидше за все ми вже наблизилися до піку інфляції", - вважає економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. За її словами, якщо в липні середньорічна інфляція трохи прискориться, то вже з серпня можна розраховувати на гальмування темпів зростання цін і навіть на місячну дефляцію: "Це пояснюється базою порівняння минулого року, коли до липня в країні спостерігалася дефляція, а вже в серпні почалося різке зростання цін". У зв'язку з цим Лапа зазначає, що дощова погода вже вплинула на плани аграріїв, а значить, сезонне зниження цін на овочі та фрукти може виявитися значно меншим від звичайного.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас