Fitch: Приватизація держкомпаній в Росії та СНД може зробити негативний вплив на їх рейтинги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Приватизація держкомпаній в Росії та СНД може зробити негативний вплив на їх рейтинги

Казна та Політика
162
Fitch Ratings вважає, що приватизація державних підприємств в Росії та інших країнах СНД з подальшим ослабленням державної підтримки і зниженням частки держвласності до рівня менше 50% може призвести до негативних рейтингових дій відносно приблизно 60% рейтингованих держкомпаній, говориться в повідомленні Fitch.
При цьому агентство вважає, що, незважаючи на недавні заяви про прискорення приватизації, російський уряд, швидше за все, збереже контрольні пакети в багатьох стратегічно значимих компаніях. Fitch очікує, що реалізація планів приватизації буде тривалим і політично чутливим процесом. Проте готовність держави продовжувати надавати підтримку компаніям в держвласності, а також масштаб такої підтримки, з часом можуть зменшитися.
При зміні структури власності Fitch буде розглядати вплив на рейтинги в кожному випадку індивідуально, заявляють в агентстві. Плани приватизації в Росії перебувають на більш просунутій стадії, ніж в інших країнах СНД, але є можливість, що інші країни СНД наслідуватимуть цей приклад, вважають в Fitch.
При оцінці впливу потенційної часткової або повної приватизації компаній під державним контролем рейтингове агентство продовжує розглядати юридичні, операційні та стратегічні зв'язки між материнською структурою (наприклад, державою) і компаніями.
Зниження частки держави до рівня менше 50% не обов'язково спричинить за собою рейтингову дію, якщо державна підтримка залишиться без змін або як і раніше буде істотною, вважають експерти агентства. Проте якщо зменшення частки держвласності до міноритарного пакета акцій буде супроводжуватися значним скороченням або повним скасуванням державної підтримки, то рейтинги відповідної компанії будуть переглянуті з урахуванням її самостійних характеристик бізнесу і фінансових позицій.
Серед усіх державних компаній в Росії та інших країнах СНД Fitch рейтингує на основі самостійної кредитоспроможності трохи більше третини емітентів, а майже половина компаній рейтингу із застосуванням підходу "зверху-вниз", коли рейтинги відраховуються вниз від рейтингів держави. З урахуванням поточної оцінки агентством Fitch самостійної кредитоспроможності рейтингованих компаній, приватизація державних підприємств, у результаті якої в держвласності залишаться міноритарні пакети акцій, а держпідтримка істотно скоротиться або буде скасована, швидше за все, призведе до негативного впливу на рейтинги приблизно 60% рейтингованих емітентів, вважають в Fitch.
У багатьох випадках чистою перевагою від наявності державної підтримки є перевищення рейтингом самостійної кредитоспроможності на один рівень. Після припинення підтримки рейтинги стануть повною мірою зумовленими ситуацією відповідної компанії, а не суверенним рейтингом.
У деяких випадках самостійна кредитоспроможність компанії перебуває на одному рівні з рейтингом, що враховує держпідтримку, або може зміцнитися до моменту приватизації. Це означає, що рейтинги компанії можуть залишитися незмінними, якщо держава стане міноритарним акціонером. Наприклад, хоча рейтинги "Роснафти" (РТС: ROSN) ("BBB-"/прогноз "позитивний") враховують державну підтримку, яка дає перевищення рейтингом на один рівень кредитоспроможності компанії на самостійній основі, власна кредитоспроможність "Роснафти" істотно покращилася з 2007 року . В результаті Fitch переглянуло прогноз з рейтингів компанії на "позитивний" 25 березня 2011 року.
Крім того, якщо буде проведена повна приватизація, Fitch оцінюватиме відносну кредитоспроможність нової материнської структури і домовленості між материнською і дочірньою структурами (включаючи фінансування придбань).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас