Депутати перекроюють систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати перекроюють систему

Казна та Політика
721
Учора відбулося чергове засідання комітету Верховної Ради з правосуддя, в рамках якого було схвалено цілу низку визначних рішень, у тому числі - з тих документів, які незабаром стануть безпосередньою складовою частиною українського законодавства.
Особливу увагу привертає намір влади серйозно підкоригувати правила гри в адмінсудах. Йдеться про законопроект № 8736 "Про удосконалення окремих положень адмінсудочинства", який викликає насторожене ставлення навіть без детального заглиблення в його реальну суть. По-перше, не можна не відзначити високу швидкість просування документа через парламент: зареєстрований він був 1 липня ц. р., а вже 6 липня комітет з правосуддя схвалив його схвалення в першому читанні.
По-друге, автор законопроекту № 8736 - голова даного комітету Сергій Ківалов (Партія регіонів), що вже є важливим сигналом для сесійного залу. Принаймні за останній час складно згадати законодавчу ініціативу, за якою б стояло ім'я пана Ківалова і яка не була б доведена до логічного завершення у Верховній Раді.
По-третє, певний осад залишило і зім'яте обговорення законопроекту № 8736 на вчорашньому засіданні комітету. Так, робота народних обранців над документом, порівняльна таблиця до якого налічує 36 сторінок з численними й істотними змінами в різні статті Кодексу адмінсудочинства (КАСУ), тривала всього кілька хвилин. І зовсім вже дивним здалося те, що під час обговорення не промовив жодного слова навіть заступник голови Вищого адмінсуду (ВАСУ) Михайло Цуркан.
При цьому важливо нагадати, що адмінсуди є впливовою судовою вертикаллю, і, як наслідок, з моменту свого створення неминуче привертають увагу всіх без винятку українських політиків. Впливовість адмін'юстиції проявляється вже в тому, що саме адмінсудам підсудні справи за будь-яких виборів, що проводяться на території України, а також податкові, кадрові та інші суперечки проти органів державної влади. Через це адмінсуди часом викликають стійке враження, що вони є своєрідними "елітними органами правосуддя", можливостями яких найбільш охоче користуються люди при владі і з грошима.
Ось і виходить, що будь-які зміни правил гри у вітчизняній адмін'юстиції матимуть серйозні наслідки для всіх рівнів української влади, аж до найвищого. Сторінки "ЭИ" є, ймовірно, не найкращим місцем для скрупульозного аналізу великого законопроекту, а також різнорідних наслідків його схвалення як закону. Але в документі, здається, обов'язково проявлять себе конфлікти різних груп впливу в нинішньої влади, проблеми з приватними нюансами оподаткування, а також інші речі, які зацікавлені особи у владі будуть незмінно підносити як заходи, спрямовані виключно на поліпшення можливостей мільйонів українських громадян із захисту своїх прав і свобод у судовому порядку.
Крім цього, тема адмінсудів була піднята і в законопроекті № 7143 (автор - регіонал, екс-глава Вищого госпсуду Дмитро Притика), в рамках якого спори за участю АМКУ переходять з юрисдикції адмінсудів в юрисдикцію господарських судів. Проти цієї ідеї енергійно виступив Михайло Цуркан, додавши, що там йдеться про суперечки за участю не тільки АМКУ, але і Рахункової палати. Але законопроект № 7143 все одно був рекомендований для схвалення у другому читанні - своєрідна ілюстрація того, що госпсуди нині не просто так вважаються найбільш впливовими судами в українській судовій системі. Нагадаємо, що раніше лідери адмінсудів програли схоже протистояння лідерам госпсудів у земельних справах.
Найбільший політичний резонанс на вчорашньому засіданні парламентського комітету з правосуддя прогнозовано викликало питання, пов'язане з судовими процесами над екс-прем'єром Юлією Тимошенко і екс-главою МВС Юрієм Луценко. Так, провладна більшість, що визначає погоду в даному комітеті, висловила своє обурення з приводу проекту постанови № 8733 "Про недопущення упередженого та виборчого правосуддя при розгляді кримінальних справ стосовно Луценка Ю. В. та Тимошенко Ю. В." (автор - народний депутат Арсеній Яценюк). Документ довго і детально критикував безпосередньо Сергій Ківалов, після чого доля проекту постанови була вирішена однозначно. Проте сама атмосфера дискусії, здається, добре свідчила про те, яку увагу нинішня влада приділяє цим судовим процесам і наскільки в них задіяні найкращі юридичні уми з команди президента Віктора Януковича.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас