Мін'юст уповноважений заборонити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст уповноважений заборонити

Казна та Політика
424
Як стало відомо Комерсант-Україна, Міністерство юстиції визнало незаконною діяльність інституту урядових уповноважених. Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає, що відповідні посади відсутні в системі влади. Уповноважений з питань дерегуляції Михайло Бродський впевнений, що ініціатива Мін'юсту спрямована особисто проти нього. Бродський, втім, не сумнівається в своїй перемозі в апаратній боротьбі.
Про незаконність поточної діяльності уповноважених Кабінету міністрів заявив міністр юстиції Олександр Лавринович. "Ці люди не обіймають посад у системі влади, тому що їх посад в країні не існує", - підкреслив глава Мін'юсту.
Як відомо, інститут урядових уповноважених був введений на початку року, після проведення адміністративної реформи. Відтоді були призначені четверо уповноважених: з питань дерегуляції господарської діяльності - Михайло Бродський; з питань співпраці з Росією, країнами СНД і Євразійського економічного співтовариства - Валерій Мунтіян, з питань співпраці з міжнародними фінансовими організаціями - Анатолій Максюта; у справах Європейського суду з прав людини - Валерія Лутковська. За інформацією Комерсант-Україна, також готується створення посади урядового уповноваженого з питань євроінтеграції, на цей пост може бути призначений нинішній заступник міністра економіки Валерій П'ятницький.
Раніше Мін'юст звертав увагу уряду на той факт, що діяльність уповноважених не регулюється будь-якими законодавчими актами. 15 червня Кабмін схвалив відсутню постанову "Про деякі питаннях урядових уповноважених", проте в міністерстві відмовилися її реєструвати, заявивши про невідповідність документа чинному законодавству.
Лавринович стверджує, що перераховані вище посадовці не мають права здійснювати діяльність у своїх нинішніх посадах. "У них немає абсолютно жодних повноважень, фінансування їх діяльності не допускається", - вважає міністр. Єдиним уповноваженим, щодо якої у Мін'юсту немає заперечень, є Лутковська, призначена на посаду за поданням пана Лавриновича. Положення про її діяльність міністерство погодило ще в березні.
Михайло Бродський висловив упевненість, що саме його робота стала причиною обурення Мін'юсту. "Чим більше ми будемо перевіряти підприємства з надання адміністративних послуг при Мін'юсті, тим більше Лавринович буде говорити, що ми робимо це без повноважень, - заявив чиновник. - Адже я вимагаю, щоб плата за адмінпослуги всіх державних відомств йшла в загальний фонд бюджету, а не в спецфонди. Те, що потрапляє в спецфонди, потім виводиться з них під виглядом роялті, а йдеться про десятки мільйонів доларів".
Подальша доля урядових уповноважених неясна. Олександр Лавринович заявив, що рекомендуватиме Кабміну "відмовитись від ревізії адмінреформи", яку спричинить за собою створення нових посад. "Серед уповноважених є гідні люди, вони будуть працювати в тих посадах, які передбачені законодавством", - додав він.
У міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), з бюджету якого фінансується діяльність Михайла Бродського, Валерія Мунтіяна та Анатолія Максюти, заявляють про плани включити їх апарати до складу відомства. "Урядові уповноважені приступлять до виконання обов'язків у МЕРТ після затвердження штатного розкладу міністерства", - повідомила глава прес-служби МЕРТ Інга Іоанно.
За словами Михайла Бродського, така можливість розглядається, але рішення ще не схвалено. "Ще один варіант, який підтримує прем'єр-міністр, - відновити діяльність окремого агентства або служби з питань дерегуляції, - повідомив Бродський. - У будь-якому разі я хочу декого заспокоїти: якщо не буде уповноважених, буде інша посада, а суть не зміниться, адже роботу з дерегуляції ми проводимо за дорученням президента".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас