Польський мільярдер вклався у зв'язок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польський мільярдер вклався у зв'язок

Казна та Політика
697
Як повідомляє агентство Bloomberg, група нинішніх власників Polkomtel підписала попередню угоду про продаж компанії Зігмунту Солож-Жаку. Акціонери мобільного оператора, в число яких входять найбільший в Європі постачальник послуг стільникового зв'язку Vodafone, нафтопереробна корпорація PKN Orlen, енергетична група PGE SA, виробник міді KGHM Polska Miedz і торговець вугіллям Weglokoks, отримають $5,5 млрд. готівкою. Ще $700 млн. складуть борги кредиторам компанії та зобов'язання з виплати дивідендів.
У заяві Polkomtel і представників польського підприємця йдеться, що всі акціонери стільникової компанії задоволені умовами угоди і сподіваються направити гроші, виручені від цього продажу, на наступні інвестпроекти. Закрити угоду сторони планують до кінця цього року після отримання схвалень регуляторів. Щоб профінансувати свою покупку, Зигмунт Солож-Жак візьме кредити у групи провідних європейських банків, включаючи французький Credit Agricole і німецький Deutsche Bank.
За словами експертів, це найбільша покупка, з будь-коли зроблених приватним польським інвестором. Вона йде врозріз тренду - в європейських країнах, як правило, мобільні компанії продаються закордонним структурам. У тому факті, що польський магнат не побоявся зробити таку величезну покупку у себе в країні, аналітики вбачають хороший знак.
"Ця угода знаменує переломний етап в історії польської післякризової економіки. Придбання Polkomtel - це відгук на зростаючий попит на мобільні телефони, інтернет-дані і телевізійні послуги в країні. Вона демонструє, що ринок знову готовий до великих злиттів і поглинань", - коментує керуючий партнер варшавського відділення юридичної фірми Dewey & LeBoeuf Ярослав Гжесяк.
Зигмунт Солож-Жак заробив свій перший капітал, займаючись імпортом машин. У 1992 р., через три роки після падіння комуністичного режиму, він запустив у Польщі першу приватну мережу телевізійних каналів Cyfrowy Polsat, що стала найбільшою з медіакомпаній Східної Європи, що котируються на біржах.
Зараз мільярдер також володіє холдингом Elektrim, які займаються виробництвом електроенергії, енергетичного і телекомунікаційного обладнання та наданням послуг зв'язку. До того ж Солож-Жак контролює польський інвестиційний банк Invest-Bank SA, енергокомпанію ZE PAK Sal і пенсійний фонд PTE Polsat SA.
Деякі експерти висловили побоювання, що мільярдер пустить по світу куплену компанію, не впоравшись з узятими для її купівлі величезними боргами. Однак Зігмунт Солож-Жак запевнив, що найближчими роками проблем з фінансуванням не передбачається, і всю увагу менеджерів буде зосереджено на стрімкий розвиток бізнесів.
За допомогою Polkomtel мільярдер має намір першим побудувати у Польщі національну мережу надшвидкісного мобільного зв'язку четвертого покоління. Це, як очікується, не тільки сприятиме припливу клієнтів до його стільниковому оператора, але і додасть драйву іншим його телекомунікаційним бізнесам.
"Якщо Солож-Жаку вдасться здійснити задумане, в Європі раптово виникне велика медіагрупа, яка не має рівних конкурентів у Польщі. Синергія буде величезною, і нова структура може змінити ринок, але не в плані новаторства, а як нова рушійна сила", - міркує аналітик польського банку Bank Zachodni WBK Павло Пучалскі.
Останнім часом Polkomtel, у якій налічується 14 млн. абонентів, бореться з агресивною конкуренцією на все більш насиченому мобільними телефонами ринку. За оцінкою консалтингової компанії Audytel, річний обсяг послуг стільникового зв'язку становить у Польщі $3,7 млрд. У країні активовано 46,8 млн. сім-карт - по 123 на кожні 100 поляків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас