Ціни липня: літня сплячка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни липня: літня сплячка

Аграрний ринок
1661
Ні обіцянки нової кризи, ні ігри спекулянтів не подіють на нерви українців. На думку аналітиків, народ, занурившись в літню дрімоту, не налаштований на ажіотаж і паніку - а це у нас завжди головні двигуни зростання цін.
Ціни будуть падати. Дефіцит скасовується?
Якщо десь і спостерігалася останніми днями легка паніка, так це біля заправок. Пішли чутки про те, що запаси бензину закінчуються - вистачить на два-три дні.
Втім, ця напруженість повинна швидко схлинути, впевнені спостерігачі. Брак бензину оператори, поквапитися, зуміють перекрити. Не очікується і підвищення цін.
На думку Сергія Куюна, гендиректора "Консалтингової групи А-95", ця нестача виникла через те, що один з провідних вітчизняних НПЗ - Лисичанський - ось уже не перший місяць практично не виробляє паливо для України, відвантажуючи більше 95% до Росії, де зараз дефіцит.
Масла у вогонь підлила ситуація в Білорусі, де, по-перше, влада ввела жорстке обмеження на експорт палива, а по-друге, найбільший у країні НПЗ - Мозирський, - який забезпечував до цього Україну левовою часткою імпортного палива, зупинився на плановий ремонт.
- В результаті Україна - особливо її східний, центральний і південний регіони - опинилася на "сухому пайку", - говорить фахівець. - Проте вже зараз оператори більш активно підключають імпорт - Литву, Румунію, та й Мозирський НПЗ ось-ось включиться в роботу.
На думку експертів, намітився світовий тренд активного зниження цін на нафту позначиться і на Україні.
- Зараз цінам у нас є куди падати - і сировина, і паливо недороге, - міркує Куюн. - Вони навіть стали трохи спускатися вниз. Однак, гадаю, далі бензин дешевшати не буде. Літо - період найвищого попиту, люди в будь-якому випадку будуть купувати. Зате оператори зможуть "накопичити жирок" перед черговим введенням високих акцизів - нагадаю, їх тимчасове скасування діє до 1 серпня.
Огірковий бізнес
Прогнози експертів на минулий місяць щодо обвального здешевлення вітчизняних овочів і фруктів виправдалися лише частково. Ціни на ягоди сповзали якось невпевнено і загрузли в межах 18-25 грн/кг. Овочі - та й то не всі - стали доступнішими на 30-40%. Чому немає нищівного падіння і на що чекати в липні?
- Ягоди-вишні цього року вродили не скрізь - це природний процес, сади "відпочивають", оскільки минулого року нас порадував рясний урожай, - говорить Марія Колесник, керівник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА". - Виник певний дефіцит - він буде утримувати ціни на кісточкові від падіння. А ось овочі продовжать дешевшати. Проте торішнього рівня ми не дочекаємося. Всі минулі роки овочі були недооцінені. Оскільки левова частка ринку (до 80%) складалася з продукції з селянського двору, не було прорахована формула ціноутворення. Про ці часи доведеться забути. Відтепер дешевими вітчизняні овочі - в усякому разі, якісні - вже не будуть ніколи. Причина?
Зараз цим сектором зацікавився великий бізнес, який побачив тут можливості для заробітків. Тепер у ціну агропродукції буде закладатися все: від транспортних витрат, ціни на насіння, зарплати і витрат на електроенергію - до розтрат на добрива, склади і торгових націнок. Настав час строгих підрахунків.
Світлана Голландс
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас