Депутати взяли кредит на розгляд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати взяли кредит на розгляд

Казна та Політика
870
Депутати потурбувалися безправністю банківських позичальників. Вчора до другого читання був схвалений законопроект, що забороняє банкам змінювати фіксовану ставку, продавати майно боржника за ціною нижче половини його вартості і стягувати плату за дострокове погашення кредиту. Банкіри схвалюють врегулювання відносин між кредиторами і позичальниками, але вважають, що законодавці не повинні втручатися в їхні договірні відносини з клієнтами.
У четвер депутати мають намір прийняти закон, що захищає споживачів банківських послуг від свавілля кредиторів. Вчора комітет Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти у другому читанні відповідний законопроект №7351. При його доопрацюванні депутати вирішили заборонити банкам змінювати фіксовану ставку кредиту, навіть якщо на це згодні і кредитор, і позичальник. Якщо кредитна установа все ж ризикне зробити це в односторонньому порядку, така норма договору автоматично визнається недійсною. У той же час плаваюча ставка може підвищуватися при зростанні індексу, до якого її прив'язав банк, і в обов'язковому порядку повинна знижуватися при його падінні. Банкіри згодні з коливаннями плаваючої ставки, але незадоволені втратою права змінювати фіксовану прибутковість. "З очікуваною віддачею цей механізм буде працювати лише в тому випадку, якщо принцип формування індексу за плаваючою ставкою буде зрозумілий самому позичальнику", - говорить перший заступник голови правління ВіЕйБі Банку Денис Мальцев.
Початкова ціна відчуженої нерухомості, яка не була продана на перших двох торгах, не зможе бути нижче 50% від її початкової ціни. Цю норму учасники ринку вважають формальною і наполягають на зміні самої системи відчуження майна. "Потрібно змінювати державну виконавчу службу, робити її менш корумпованою. У моїй практиці були випадки, коли торги призначалися на 31 грудня, о 23.00. При цьому оголошення про торги розміщувалося в газеті, яка виходить раз на тиждень у маленькому містечку. Всі формальні умови були виконані, але зрозуміло, що торги були розраховані на одного покупця", - розповів член правління одного з великих банків.
Крім того, депутати вирішили зобов'язати банки розкривати позичальнику переплати за кредитами як у відсотковому, так і грошовому вираженні. Банкам буде заборонено вносити до кредитного договору платежі за послуги, що надаються його партнерами - страховиками, нотаріусами і т. д. Також заборонено стягувати комісію за дострокове погашення кредиту. "З одного боку, банки будуть недоотримувати прибуток за кредитними договорами, які погашаються достроково, але з іншого - вони отримають більш високу оборотність портфеля і за рахунок цього зможуть підвищити обсяги видач кредитів", - вважає Мальцев. Якщо ці норми все ж будуть прописані в договорі, всі вони будуть вважатися нікчемними. "Це неправильно, що умова договору вважається недійсною, навіть якщо вона підписана за згодою двох сторін. Якщо обидві сторони свідомо погодилися, то норма повинна бути законною", - заявив заступник голови правління іншої установи.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас