Регіонали зазіхають на соціалку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регіонали зазіхають на соціалку

Казна та Політика
1495
Вчора на погоджувальній раді Верховної Ради постпред президента в парламенті Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) попросив від імені глави держави Віктора Януковича проголосувати в першому читанні законопроект №7652. Принципово важливо, що даний документ, що має абсолютно нешкідливу назву "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду", передбачає далеко не безневинні новації. Мова йде про наміри чинної влади не платити українським громадянам належні їм за законом соціальні виплати. Це досягається за рахунок відносно простого, але примітного прийому: з соціальних законів вилучаються конкретні розміри соціальних виплат, а Кабмін наділяється повноваженнями щодо встановлення цих самих розмірів своїми постановами.
Такий трюк надав би у розпорядження нинішньої влади чудовий інструмент для оперативного маніпулювання розмірами соціальних виплат в ручному режимі. Аж до теоретичної можливості звести їх до нуля або до будь-якої іншої потрібної цифри.
Передісторія народження законопроекту №7652 теж доволі примітна: він став логічним наслідком вимоги Європейського суду з прав людини (Євросуду), щоб Україна припинила практику масового невиконання своїх же власних судів. Важливо, що левова частка судових рішень, що не виконуються українською державою, - це саме так звані соціальні справи, в рамках яких українські громадяни намагаються вибити з держави належні їм соціальні гарантії. Отже, для виконання вимоги Євросуду регіоналам необхідно вирішити проблему свідомо нездійсненних соціальних законів, під фанфари прийняття яких до парламенту роками проходили різні політичні сили.
Для ілюстрації поточного стану справ досить згадати ті дані, які неодноразово озвучувала урядовий уповноважений у справах Євросуду Валерія Лутковська. "За даними Мінсоцполітики, заборгованість із соціальних виплат сьогодні складає 130 млрд. грн. У випадку, якщо всі ці громадяни звернуться до Євросуду, ми заплатимо крім цих 130 млрд. грн. ще 170 млрд. грн. компенсації", - підкреслювала Лутковська.
Але п'ятнадцятого липня ц. р. минає навіть пролонгований термін, даний Євросудом нинішній українській владі, щоб та забезпечила виконання рішень своїх власних судів. Повною мірою регіонали не виконали вимогу Євросуду - навіть завзяті прихильники Віктора Януковича не хочуть брати на себе відповідальність за просування через Верховну Раду законопроекту №7652. Однак у тактичному плані владній команді є що пред'явити європейським суддям: два тижні тому регіонали здійснили потужний і несподіваний навіть для їхніх союзників бліц-криг проти соціальних гарантій українських громадян. Зокрема, в рамках змін до держбюджету-2011 (законопроект №8654) було встановлено, що протягом усього 2011 р. низка соціальних виплат буде визначатися не розмірами, чітко зафіксованими у відповідних законах, а постановами Кабміну: "виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду на 2011 р." Серед "постраждалих" опинилися фактично самі "грошові" соціальні категорії: діти війни, чорнобильці та військові пенсіонери.
За даними "ЭИ", подібні дії з боку регіоналів повинні продемонструвати Євросуду, що українська влада гідна ще однієї відстрочки для вирішення проблеми з невиконанням рішень українських судів. За цей час законопроект №7652, можливо, пройде парламент у тій чи іншій іпостасі. Хоча бачиться малоймовірним, що регіонали готові будуть настільки болісно і глобально торкнутися соціальної теми в переддень майбутніх чергових парламентських виборів.
У будь-якому випадку, основна канва дій влади у соціальній сфері зрозуміла: рано чи пізно щось із соціальними гарантіями громадян відбудеться, причому далеко не на користь самих громадян. Іншими словами, навряд чи хтось реально буде платити нинішній обсяг соціальних гарантій, передбачений сотням тисяч українських громадян за законом. Буде ще непогано, якщо держава в підсумку розщедриться хоч на якісь копійки.
Вся описана ситуація має, правда, ще й іншу площину, з якої виникають практично всі складнощі зі встановленням цивілізованих правил гри в нашому суспільстві. Йдеться про фактично абсолютну некараність діянь на ниві законотворчої діяльності: за проступки, які мають глобальні наслідки держави й суспільства, депутата навіть у куток поставити не можна. Як би не було так, що саме це і є та сама основа, на якій тримається будь-яка українська влада. Адже саме безкарність дозволяє вузькому колу людей робити все, що їм заманеться, і не боятися ніяких наслідків за це: за ними ж прийнятими законами вони все роблять законно. І такий стан справ ще не раз проявить себе, в тому числі - у соціальній сфері.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас