Україна не втримала платіжний баланс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не втримала платіжний баланс

Казна та Політика
1815
За підсумками травня платіжний баланс України виявився близьким до нуля, повідомив Нацбанк. Приплив капіталу по фінансовому рахунку становив лише $ 767 млн, що ледь дозволило компенсувати дефіцит за поточним рахунком (- $ 746 млн). Профіцит платіжного балансу склав $ 21 млн проти квітневого профіциту - $ 1,03 млрд.
Дефіцит рахунку поточних операцій в травні був в 2,5 рази більшим від квітневого. Врятувати ситуацію певною мірою допомогло скасування квотування експорту кукурудзи, позитивна світова кон'юнктура на соняшникову олію, попит на високооктановий бензин в Росії. Загальний обсяг експорту українських товарів у травні зріс на $ 200 млн, до $ 5,8 млрд. Обсяг імпорту зріс на $ 400 млн, до $ 6,7 млрд. Також на погіршення рахунку поточних операцій вплинуло збільшення суми виплачених дивідендів - з $ 336 млн до $ 556 млн. Збереження позитивного платіжного балансу в травні стало можливим лише завдяки отриманню другого траншу коштів від приватизації "Укртелекому" в розмірі близько $ 665 млн. У результаті сума прямих іноземних інвестицій в травні склала $ 830 млн
Відтік капіталу відзначався за статтею сальдо-операцій з кредитами і облігаціями. Так, підприємства фінансового сектора скоротили свою заборгованість на $ 434 млн, а обсяг облігацій внутрішньої держпозики, що знаходиться у нерезидентів, знизився на $ 73 млн. Винятком став лише реальний сектор - у травні він досяг чистого залучення кредитів на $ 112 млн.
Позитивною тенденцією також можна назвати подальше зниження місячних темпів відтоку валюти з банківського сектора - якщо в квітні з банків пішло $ 830 млн, то в травні - $ 776 млн. "Зниження купівлі валюти тіньовим сектором до літа - традиційне явище, проте нинішні темпи цього зниження дуже невисокі. Це небезпечний сигнал - якщо в травні відтік валюти залишається високим, то яким же він буде восени?" - відзначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Втім, вже за підсумками червня очікується набагато більший профіцит платіжного балансу. Це пояснюється виходом уряду на зовнішній ринок позик - 10 травня Кабмін випустив п'ятирічні єврооблігації на $ 1,25 млрд. "Якщо в червні завдяки розміщенню євробондів очікується високий профіцит платіжного балансу, то в липні-серпні значних надходжень по фінансовому рахунку не очікується, а значить - платіжний баланс буде дефіцитним", - очікує начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. "Така негативна динамка протриває як мінімум до жовтня, коли Україна може отримати новий транш МВФ. А з урахуванням того, що без приватизації і держпозик ми маємо суттєвий дефіцит платіжного балансу, можна говорити, що нас чекає дуже непроста осінь", - відзначає Охріменко.
Примітно, що навіть збереження профіциту платіжного балансу не дозволило Нацбанку в травні зберегти обсяг своїх золотовалютних резервів на рівні квітня. Станом на 1 червня золотовалютні резерви регулятора становили $ 37,9 млрд, знизившись за місяць на $ 0,5 млрд. Втім, починаючи з липня, в Україні традиційно очікується збільшення припливу валюти, відзначає Печеріцин: "Завдяки експорту зернових влітку традиційно зростає приплив валюти в країну, тим більше з 1 липня скасовано його квотування, а значить - у Нацбанку не повинно бути приводів для валютних інтервенцій".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас