Профільний комітет рекомендував ВР прийняти зміни до Податкового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти зміни до Податкового кодексу

Казна та Політика
1251
Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді (ВР) України прийняти у 2 читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів України (про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва). Про це повідомляє прес-служба голови комітету Віталія Хомутинника.
У проекті пропонується поділити підприємців на три категорії. До першої категорії належать підприємці, які не використовують працю найманих працівників, їх обсяг доходів не перевищує 150 мінімальних зарплат. Друга категорія - особи, на яких працюють не більше 10 найманих працівників з обсягом доходів до тисячі мінімальних зарплат. До третьої категорії належать фізичні особи, які використовують працю не більше 10 найманих працівників, обсяг доходів яких не перевищує 2 тис. мінімальних зарплат і юридичні особи, в яких працюють 50 осіб, обсяг доходів яких - 3 тис. мінімальних зарплат.
Законопроект передбачає норму, яка дозволяє відносити юридичним особам на валові витрати, понесені у зв'язку з придбанням у спрощенців товарів і послуг, крім того платникам єдиного податку дозволено реєструватися платниками ПДВ. У документі визначено випадки анулювання органами ДПСУ свідоцтва платника єдиного податку у разі виникнення податкової заборгованості.
Пропонуються також зміни до закону про єдиний соціальний внесок. Зокрема, за наполяганням профільного комітету, передбачається звільнення від сплати єдиного соціального внеску (ОСВ) пенсіонерів та інвалідів.
"Думаю, на цьому тижні ми приймемо збалансований документ, який влаштує як бізнес, так і владу", - зазначив Хомутинник.
За його словами, після прийняття за основу урядового варіанту законопроекту надійшло понад 140 пропозицій з боку суб'єктів законодавчої ініціативи, 50% з них були враховані комітетом при підготовці документа до другого читання.
Відзначимо, з 1 липня перестали діяти "пільгові" штрафні санкції за порушення податкового законодавства. Згідно з документом, з 1 січня по 30 червня 2011 р. в Україні за порушення податкового законодавства застосовувалися штрафні санкції в розмірі не більше 1 грн за кожне порушення.
З 1 липня також втратила чинність заборона Державної податкової служби України (ДПСУ) на перевірки фізосіб-підприємців.
Крім того, з липня 2011 р. надання консультаційних, юридичних, бухгалтерських, аудиторських послуг, а також послуги з розробки, постачання програмного забезпечення тощо, є об'єктом податку на додану вартість (ПДВ). Також ПДВ обкладаються операції з поставки послуг, що надаються іноземним судам та вітчизняним судам, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів.
Нагадаємо, 16 червня ц.р. Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу урядовий законопроект про внесення змін до податкового законодавства України, які передбачають спрощення системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва.
15 червня ц.р. Сергій Тігіпко повідомив, що робоча група, працюючи спільно з Адміністрацією Президента і профільним комітетом ВР, напрацювала 552 поправки до Податкового кодексу, які пропонувалося внести між першим і другим читанням.
Раніше, 10 червня ц.р. Президент підписав зміни до ПК про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур, якими вводиться 9-14% мито на експорт зерна до 2012 р.
Також 10 червня голова парламенту Володимир Литвин заявив, що до завершення поточної сесії ВР відбудеться внесення системних змін до Податкового кодексу України (ПК), які дозволять ефективно розвивати бізнес. За словами Литвина, у Верховній Раді є понад 40 пропозицій щодо внесення змін до Податкового кодексу.
Раніше Прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що Україна буде країною з найбільш ліберальним податковим законодавством і адміністративною системою, яка не буде тиснути на бізнес. Глава уряду також зазначив, що влада України проводить політику дерегуляції, велика робота здійснюється у сфері спрощення умов ведення бізнесу.
Податковий кодекс України набрав чинності 4 грудня 2010 р. На даний момент в нього вже внесено 5 поправок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас