Чиновник: Пенсійна реформа активізує розвиток українського фондового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновник: Пенсійна реформа активізує розвиток українського фондового ринку

Фондовий ринок
435
Пріоритетна для України реформа пенсійного забезпечення підстьобне розвиток фондового ринку, стимулюючи появу нових інструментів і підвищення його ліквідності, сказав Reuters глава Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевельов.
Український ринок, незважаючи на зростання обсягів торгів у поточному році, продовжує відставати в розвитку від сусідніх ринків Росії та Польщі, які претендують на регіональне лідерство.
За п'ять місяців 2011 року обсяг торгів цінними паперами на біржовому ринку зріс в 2,5 рази до 98,6 мільярда гривень ($12,4 мільярда). При цьому частка торгів акціями за цей період склала 40,9%. Для порівняння, оборот тільки акцій на двох головних російських біржах складає в середньому $7 мільярдів за день.
Досвід реформування пенсійних систем інших країн і те, з якими підходами готується ця реформа на Україні, говорить про те, що очікування для фондового ринку від реформи дуже великі. Країна отримає глобального інвестора, який буде надавати довгі гроші під хороші умови. А це саме те, що потрібно нашим підприємствам та економіці, сказав Тевельов.
"У мене немає ніяких сумнівів, що пенсійна реформа буде потужним поштовхом розвитку. Великий обсяг пенсійних ресурсів потребують якісного збільшення пропозиції фінансових інструментів", - зазначив експерт.
У середині червня Верховна Рада прийняла в першому читанні необхідний для відновлення фінансової допомоги Міжнародного валютного фонду проект закону про пенсійну реформу, що передбачає збільшення трудового стажу та пенсійного віку для жінок. Друге читання відбудеться на поточному тижні.
В Україні зараз діє солідарна пенсійна система, не здатна без підтримки бюджету забезпечити виплати в умовах, коли кількість пенсіонерів практично зрівнялася з числом офіційно працюючих і людей, які перераховують внески до державного Пенсійного фонду.
Розроблений урядом законопроект передбачає введення персональних накопичувальних рахунків, які будуть акумулювати пенсійні кошти громадян, і дає імпульс розвитку недержавних пенсійних фондів.
"Потребують вдосконалення система депозитарного обліку, система обліку і переходу прав власності, повинна бути модернізована біржова система. Вся інфраструктура ринку повинна забезпечити пенсійну систему кращими практиками та зрозумілими механізмами. Інакше ця реформа не піде", - сказав глава державного регулятора.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас