Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
1171
Президент публічно піддав критиці гуманітарного міністра Дмитра Табачника, яку той сприйняв з почуттям глибокого задоволення. Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко почав власну політичну гру. Віктор Ющенко розмріявся про повернення у велику політику.
Табачник спотикання
Поки прем'єр-міністр Микола Азаров, який "якось непомітно" став гривневим мільйонером, відбуває заслужену відпустку, Президент звернув свою увагу на стан гуманітарної сфери. Судячи з "домашньої заготівлі", озвученої на засіданні Громадської гуманітарної ради при главі держави Ольгою Сумською, не обійшлося без участі президентського радника Ганни Герман. Її давно (і безуспішно) сватають на посаду гуманітарного віце-прем'єра. Віктор Янукович в хамуватій манері, яка стала звичною після скасування конституційної реформи, словесно розмазав Дмитра Табачника, давши зрозуміти, що доля міністра в підвішеному стані. Незважаючи на велику кількість критичних стріл на свою адресу, керуючий гуманітарним сектором уряду з боку нагадує неваляшку: скільки б не критикував його президент, з його вірного соратника все як з гуся вода. З властивим йому апломбом Дмитро Володимирович в ефірі "Шустер Live" розповів про досягнення свого міністерства, які належить відчути на власній шкурі абітурієнтам та їхнім батькам.
Повен рішучості відзначитися ідеолог пенсійної реформи Сергій Тігіпко. Віце-прем'єр розуміє, що зробив правильну ставку: проект реформи пенсійного забезпечення взявся проштовхувати сам Янукович, тому лідер "Сильної України" розраховує на отримання електоральних дивідендів найближчим часом. Навіть дивно, що чиновник, який володіє ще комсомольським досвідом, не розуміє: країна не витримає відразу двох реформаторів, а "регіонали" ніколи не були схильні до втрати пам'яті.
У передчутті конфіскації
Судові перспективи Юрія Луценка та Юлії Тимошенко залишаються безрадісними. До наявних неприємностей додався арешт майна підозрюваних опозиціонерів, ініційований Генеральною прокуратурою. Здавалося б, рутинна процедура, а нервів зіпсувати може чимало, адже українські політики незалежно від партійної приналежності в очах громадськості позиціонують свій добробут на рівні церковних мишей. Колишній міністр внутрішніх справ намагається домогтися звільнення судді Вовка і сипле афористичним політичними заявами, які активно розтаскуються на цитати, але погано доходять до потенційних виборців. Голодовка виявилася кульмінацією боротьби Луценка з президентською командою, і сьогодні він змушений чекати обвинувального вироку.
Юлія Тимошенко у своєму twitter-е висловила впевненість, що обвинувальний вирок їй уже погоджений на Банковій. Вважає, що Юлію Володимирівну засудять до тривалого судового ув’язнення, і її захисник Сергій Власенко. Дивна капітулянтська позиція як для досвідченого юриста, який на тлі резонансного судового процесу захопився формуванням власного пабліситі. Власенко виступив з матеріалами про майбутнє опозиції та політичної ситуації в країні на сторінках відразу декількох впливових видань і в ефірі телеканалів. Невідомо, чи вистачає йому часу на знайомство зі справою Тимошенко, витік матеріалів якого вже організували невідомі доброзичливці. Подібна поведінка Власенка дозволяє прогнозувати розгортання війни за політичну спадщину Тимошенко відразу після винесення їй вироку. Втім, списувати лідера "Батьківщини" з існуючих розкладів недалекоглядно - вона неодноразово доводила свою здатність грати на мізері шансів.
Ющенко живить надії
З цікавістю дивиться на суд у справі Тимошенко її колишній політичний партнер Віктор Ющенко. З одного боку, як джентльмен, Віктор Андрійович не повинен радіти неприємностям, з якими зіткнулася "принцеса Майдану". З іншого - як громадянин - Ющенко дав свідчення, які будуть використані проти Тимошенко. Не виключено, що екс-президент, який не володіє витонченим політичним чуттям, стане маріонеткою в руках досвідчених ляльководів, готових випустити його на електоральне поле "Батьківщини". За таку перспективу йому можуть пробачити і заяву про те, що "Тимошенко і Янукович - найуспішніші проекти Москви". Принаймні, похолодання у відносинах з Росією сприяє тому, щоб Ющенко міг говорити все що заманеться, а державна інформаційна машина доносила його слова до електорату Західної України.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас