Економіка Греції залишиться в стані рецесії до кінця 2011р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Греції залишиться в стані рецесії до кінця 2011р

Казна та Політика
289
Економіка Греції залишиться в стані рецесії до кінця 2011 року, пише газета Financial Times з посиланням на квартальний огляд Єврокомісії і Європейського центрального банку (ЄЦБ) по країні.
Як очікується, грецький ВВП знизиться на 3,75% в 2011 році.
"Всупереч попереднім прогнозам, економічна активність в Греції продовжить знижуватися в другій половині 2011 року, оскільки додаткові заходи фінансової консолідації і проблеми з ліквідністю впливають на економіку", - говориться в огляді.
Очікуване ослаблення економічної активності в 2011 році "передбачає більш низькі, ніж очікувалося, темпи зростання ВВП Греції в 2012 році - 0,6%", зазначають експерти.
Згідно з прогнозом грецького ЦБ, економіка країни знизиться на 3,9% цього року.
Огляд був оприлюднений після того, як міністри фінансів країн єврозони схвалили надання Греції чергового траншу фінансової допомоги: країна отримає 8,7 млрд євро зі схваленого рік тому 110-мільярдного пакету допомоги до 15 липня.
На думку експертів, затягування рецесії в Греції посилить політичну і соціальну напруженість в країні.
ЄС виділив Греції чергові 8,7 млрд євро, програма до 2014 р. поки відкладається
Міністри фінансів країн єврозони схвалили в суботу надання Афінам чергового траншу фінансової допомоги, проте поки не змогли назвати термінів ухвалення рішення з нової, трирічної програми підтримки Греції.
За підсумками телефонної конференції міністри ухвалили рішення виділити до 15 липня 8,7 млрд зі схваленого рік тому 110-мільярдного пакету допомоги, говориться в поширеному єврогрупи прес-релізі.
До цієї дати рішення про виділення своєї частини п'ятого кредитного Траш, що становить ще 3,3 млрд євро, повинен схвалити і Міжнародний валютний фонд. Очікується, що МВФ схвалить надання Греції своєї порції кредитних грошей вже цього тижня.
Міністри країн єврозони висловили задоволення схваленням грецьким парламентом законів, необхідних для реалізації антикризової програми, що було умовою продовження фінансування Греції з боку ЄС і МВФ.
ЄС продовжує зараз також роботу над додатковим пакетом допомоги Греції, який повинен забезпечити покриття її фінансових потреб ще на 3 роки. У повідомленні єврогрупи, не йдеться, однак, про терміни ухвалення рішення з цього питання.
Все вказує на те, що це навряд чи станеться до кінця літа. Так, за даними європейських ЗМІ, швидше за все рішення буде схвалити не раніше вересня (хоча раніше передбачалося зробити це до 11 липня).
Як відомо новий пакет допомоги, обсяг якого складе 80-100 млрд євро, повинен бути підтриманий приватними кредиторами Греції.
У прес-релізі групи говориться, що консультації з цього питання поки тривають "з метою визначення модальності добровільного залучення приватного сектора в значне скорочення щорічних фінансових потреб Греції, уникаючи вибіркового дефолту".
При цьому міністри очікують, відповідно до прес-релізу, що ці переговори триватимуть ще кілька тижнів.
Поки в ході переговорів з приватними кредиторами - європейськими банками, фондами, страховими компаніями - сторонам не вдалося погодити остаточну схему розстрочки грецьких боргів, яка передбачає купівлю фінансовими інститутами нових облігацій замість погашаються. За словами джерела Financial Times, фінального рішення сторонам вдасться досягти "тільки після літа".
Складним завданням є також юридичне оформлення домовленостей, щоб рейтингові агентства не кваліфікували ці дії як дефолт.
Наразі найбільш активно обговорюється пропозиція французьких банків. Згідно з нею кредиторам в наступні три роки пропонується реінвестувати 50% коштів від погашення грецьких облігацій в нові 30-річні папери; ще 20% отриманих від погашення коштів - вкласти у фонд для гарантування погашення Грецією своїх боргів. Передбачається, що схема участі приватного сектору має забезпечити Греції відстрочку з виплати близько 30 млрд євро в наступні три роки.
Минулого тижня парламент Греції ухвалив закони, які забезпечують реалізацію узгодженої з ЄС і МВФ програми зниження бюджетного дефіциту. Це дозволило євро зрости до долара на 2,4% минулого тижня. Однак масові протести і дії опозиції змушують багатьох сумніватися в тому, що Греції, борг якої складає близько 350 млрд євро, вдасться довести почате до кінця.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас