Стросс-Кану відкрили дорогу на свободу, але не в президенти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стросс-Кану відкрили дорогу на свободу, але не в президенти

Кримінал
1001
Колишній директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан, обвинувачений в зґвалтуванні покоївки нью-йоркського готелю Sofitel, в кінці минулого тижня був звільнений з-під домашнього арешту.
У розслідуванні з'явилися нові деталі, які поставили під сумнів правдивість свідчень потерпілої. Втім, навіть якщо Стросс-Кан буде виправданий, його політичну кар'єру це навряд чи врятує.
Скандал навколо колишнього глави МВФ отримав нове забарвлення минулого четверга після публікації матеріалу про хід розслідування в The New York Times. Видання з посиланням на два анонімні джерела в правоохоронних органах США повідомило про швидкий розвал справи: постраждала покоївка готелю Sofitel виявилася не такою невинною овечкою, як спочатку вважали правоохоронні органи.
Шито білими нитками
У ході розслідування прокуратура виявила серйозні нестиковки у свідченнях 32-річної уродженки Гвінеї. Так, вона визнала, що після "нападу" пана Стросс-Кана не відразу кинулася скаржитися, як спочатку стверджувала, а спокійно прибрала сусідній номер.
Крім того, з'ясувалося, що вже після арешту пана Стросс-Кана покоївка вела телефонні переговори з якимсь відомим поліції торговцем наркотиків на предмет вигод від залучення глави МВФ в судовий процес. Більше того, ця людина, а також ще кілька осіб систематично поповнювали рахунок покоївки, залишок на якому наразі становить близько 100 тис. дол
Нарешті, слідство встановило, що покоївка зуміла отримати посвідку на проживання в США обманом, заявивши про зґвалтування у себе на батьківщині, в Гвінеї. Факт дачі неправдивих свідчень з цього приводу жінка, до речі, вже визнала.
Подібний поворот подій дозволив суду змінити запобіжний захід для Стросс-Кана, звільнивши його з-під домашнього арешту під усну обіцянку з'являтися на подальші судові засідання. Колишній глава МВФ також отримає назад 6 млн дол, наданих владі як заставу. Передбачається, що вже незабаром звинувачує сторона може звернутися до захисників Стросс-Кана з пропозицією про припинення судового переслідування.
Президентський поїзд вже пішов
Несподіваний поворот історії викликав масу спекуляцій на тему можливості участі Стросс-Кана в передвиборній гонці за посаду президента Франції в 2012 році. До скандалу в США він вважався головним фаворитом від Соціалістичної партії і за популярністю навіть випереджав свого головного потенційного суперника, нинішнього президента Ніколя Саркозі.
Правда, єдиної думки про політичну долю пана Стросс-Кана немає ні серед експертів, ні серед рядових французів. Багато хто продовжує вважати колишнього главу МВФ політичним трупом: навіть якщо він буде виправданий, виборці навряд чи довірять керівництво країною людині, який займався сексом з покоївкою-повією. Зокрема, з подібною заявою виступила лідер Національного фронту Марін Ле Пен.
Правда, ряд колег Домініка Стросс-Кана з Соціалістичної партії заявили про те, що він може надати партії посильну підтримку, навіть не беручи участі у виборах безпосередньо. "Він все ще здатний грати важливу роль у майбутніх виборах, навіть не будучи кандидатом. Його підтримка дасть нам додаткові шанси на успіх", - заявив соратник Стросс-Кана Джек Ланг.
Він, до речі, не виключив, що йому може бути згодом надано міністерське крісло. Деякі представники Соцпартії навіть закликали перенести старт праймеріз, які повинні початися 14 липня, з метою надати Стросс-Кану можливість зареєструвати себе як учасника передвиборних перегонів і все ж поборотися за президентський пост.
Ніколя Саркозі виявився досить стриманим у коментарях з цього питання. Як заявив прес-секретар президента, "французький уряд поважає процеси, що проходять в юрисдикції американського суду, а також презумпцію невинності до моменту, поки не буде доведено інше". Прем'єр-міністр Франсуа Фійон закликав французів "терпляче дочекатися на рішення правосуддя".
Євген Басманов, Володимир Павлов
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас