Туреччина визнала легітимність Перехідної національної ради Лівії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина визнала легітимність Перехідної національної ради Лівії

Казна та Політика
210
Туреччина визнала повстанську Перехідну національну раду офіційним представником лівійського народу. Про це повідомляє BBC.
У своєму виступі в місті Бенгазі на сході Лівії, який є оплотом повстанців, міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що настав час лівійському лідерові Муаммару Каддафі полковнику піти зі свого поста. За його словами, Лівія не повинна бути розділена.
Туреччина обіцяє виділити на допомогу повстанцям 200 млн дол на додаток до 100 млн дол, про які було оголошено в червні.
Тим часом, рада повстанців відкинула ініціативу Африканського союзу спонсорувати переговори між ними і урядом без прямої участі в них полковника Каддафі.
Перехідна національна рада Лівії була заснована 27 лютого 2011р. в м. Бенгазі на сході країни. Нею керує Махмуд Джібріль. 5 березня 2011р. цей орган проголосив себе єдино легітимним на лівійській території. Таким його визнали влада Франції, Італії, Іспанії, Німеччини, Канади, Австрії. В тій чи іншій формі підтримку раді висловили Катар, ОАЕ, Сенегал, Мальдівська Республіка, Великобританія, Гамбія, Мальта, Сенегал, Йорданія.
Як законного посередника в переговорах Перехідну національну раду визнали ЄС і Росія. У США також розглядають раду як легітимне і таке, що заслуговує на довіру, представництво лівійського народу. Тим часом, Білий дім відмовив Національній раді Лівії в повній дипломатичній підтримці, вважаючи, що таке визнання наразі є передчасним.
Нагадаємо, в лютому 2011р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли верх прихильники Каддафі, і схід, контрольований заколотниками. 17 березня 2011р. Рада Безпеки ООН схвалила резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала наносити авіаудари по військовим і промисловим об'єктам, що перебувають під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас