Торгівля досягла фінішу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгівля досягла фінішу

Казна та Політика
1138
Робота над законом про внутрішню торгівлю, який повинен кодифікувати розрізнені і дещо хаотичні правила торгівлі в Україні, завершена. На третьому році розробки Мінекономрозвитку заявило, що більше не має наміру відточувати і удосконалювати документ, нинішній варіант є фінальним і буде запропонований на затвердження уряду. Схвалений законопроект може бути вже нинішньої осені.
Поспішати чиновників змушує наближення Євро-2012, вірніше та його частина, яка стосується організації торгівлі під час чемпіонату. У нинішньому законодавчому полі проконтролювати в Україні всі вимоги УЄФА просто неможливо. З одного боку, цей фактор простимулював завершення роботи над масштабним законопроектом, яка загрожувала затягнутися на невизначений термін, а з іншого - обмежив можливість учасників ринку пролобіювати важливі для себе аспекти.
Футбол чекати не буде
Хоча основні проблеми організації Євро-2012 в Україні традиційно пов'язують з інфраструктурними проектами, організація торгівлі під час чемпіонату також посідає одне з основних місць у підготовці до проведення чемпіонату. Місцева влада вже висловлює занепокоєння з приводу масової торгівлі у місцях проведення матчів і можливості її контролювати.
Як повідомили в Київській міській державній адміністрації, на одному тільки Хрещатику, де буде відкрито спеціальну фан-зону місткістю 70 тис. осіб, розгорнеться масштабна торгівля різними товарами, тоді коли на сьогодні жодних правил роботи навколофутбольної торговельної інфраструктури не існує.
Один з основних питань, які належить вирішити українській стороні - як дотриматися виконання правила УЄФА, згідно з яким право на торгівлю товарами з символікою Євро мають лише підприємці, котрі купили спеціальну ліцензію. Ще один складний "торговельний" момент - обмеження продажу алкоголю і тютюну на час проведення Євро як захід для забезпечення громадського порядку.
Наразі пропонується радикальне рішення - закрити магазини в навколофутбольних зоні в містах - господарях чемпіонату на час проведення матчів. Учасники ринку вважають цей захід надмірним. "Можливо, має сенс обмежити лише продаж окремих товарів - в першу чергу, алкоголю, тих же сувенірів, але не закривати магазини повністю, адже вони пропонують товари, які потрібні споживачам", - говорить директор Національної асоціації розвитку торгівлі і сервісу Андрій Близнюк.
Терміни підтискають
На сьогодні в Україні не існує окремого законодавчого акту, який би "профільно" контролював торгівлю. Підприємства торгівлі підпорядковуються нормам Господарського кодексу, Цивільного кодексу, розробленим Кабміном "Правилам торгівлі" і десятку інших документів.
З кінця 2008 р. Мінекономіки пропонувало величезну кількість варіантів закону про внутрішню торгівлю, з початку 2011 р. відомство розробило ще два проекти. "Безумовно, останній законопроект - це крок вперед в порівнянні з попередніми, але й він потребує вдосконалення", - відзначав генеральний директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко. Однак, щоб презентувати владі ці вдосконалення, в учасників ринку залишається зовсім небагато часу. Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Вадим Копилов припустив, що закон може бути ухвалений вже нинішньої осені. Щоб встигнути до цього терміну і пройти всі передбачені законом процедури (винесення на розгляд засідання уряду, затвердження документа, направлення його до Верховної Ради), залишається зовсім небагато часу.
Тому дискусії про положення документа Мінекономрозвитку істотно обмежило - зауваження та побажання учасників ринку роздрібної торгівлі до проекту закону Мінекономрозвитку буде приймати до кінця наступного тижня. Хоча й саме Мінекономрозвитку декларує, що зацікавлене максимально врахувати побажання учасників ринку на етапі розробки. "Інакше потім це перетвориться на боротьбу і торгівлю в комітетах", - зазначив Сергій Литвиненко, директор департаменту внутрішньої торгівлі та споживчого ринку Міністерства економіки України.
Оборот підприємств оптової торгівлі в 2010 р. склав 956,3 млрд. грн. Оборот роздрібної торгівлі в 2010 р. склав 529,9 млрд. грн. Рівень тіньової економіки в галузі - близько 40%. Податкові надходження в 2010 р. - 19,9 млрд. грн., що відповідає 10,9% загального обсягу платежів. Частка організованого рітейлу в Україні - 29%. Зайнятість населення в торгівлі - 1,2 млн. осіб. Середньомісячна номінальна зарплата в торгівлі - 2178 грн.
Марія Бут
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас